2024. május 9. - Gergely

Bajnai csúcsértekezletre megy

Bajnai Gordon kétnapos látogatásra Lengyelországba utazik szerda délután; a miniszterelnök részt vesz a visegrádi országok kormányfőinek csúcstalálkozóján és a kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen - közölte a kormányszóvivő szerdán.
2009. június 3. szerda 16:59 - HírExtra
Budai Bernadett elmondta: Krakkóban a szerdai V4-es munkavacsora keretében zajlik a csoport elnökségének átadása-átvétele. Júliustól Magyarország a szervezet soros elnöke.
A találkozón a résztvevők beszámolót hallgatnak meg a lengyel elnökség elmúlt egy évéről, Bajnai Gordon pedig bemutatja a magyar elnökség programját. A munkavacsora keretében zajló megbeszélésen fontos szakmai kérdések lesznek napirenden: a V4-ek egyeztetik álláspontjukat a közelgő koppenhágai klímacsúccsal kapcsolatban, illetve szó lesz a visegrádi országok energiabiztonságáról is - mondta.

A kormányszóvivő kitért arra: a találkozó kétoldalú megbeszélésekre is lehetőséget biztosít. Bajnai Gordon egyeztet lengyel és cseh kollégájával is.

A részletekről azt mondta: az új cseh kormányfővel, Jan Fischerrel - tekintettel a cseh uniós elnökségre - aktuális európai kérdéseket tekintenek át. Donald Tusk lengyel kormányfővel pedig szintén uniós, illetve gazdasági kérdésekről egyeztetnek.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint a miniszterelnök - a krakkói program folytatásaként - csütörtökön részt vesz a kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Waweli Katedrálisban.

Az eseményen a Balti országok, Románia, Szlovénia, Csehország kormányfője és a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja is részt vesz.

A megemlékezésen Donald Tusk lengyel miniszterelnök mellett a házigazdák részéről felszólal Lech Walesa korábbi lengyel, valamint Vaclav Havel egykori cseh elnök.
Beszédet mondanak a szovjet uralom alól felszabadult, mára uniós taggá vált országok kormányfői, köztük a magyar miniszterelnök is - közölte a kormányszóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását