2024. június 17. - Laura, Alida

Angliában van következménye a sikkasztásnak

Jogilag kötelező viselkedési normák meghonosítását helyezte kilátásba a parlamenti képviselők számára vasárnap a brit kormányfő a törvényhozók hatalmas belpolitikai botránnyá duzzadt költségtérítési ügyei nyomán.
2009. június 1. hétfő 08:43 - HírExtra
Gordon Brown ugyanakkor kizárta a konzervatív ellenzék által követelt idő előtti választások kiírását. Brown a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta: "sokkolták" őt a képviselői költség-visszaigénylésekkel kapcsolatban feltárt visszaélések. Hozzátette: egyes esetek szerinte egyértelműen felvetik a csalás gyanúját.

A brit kormány részéről most először hangzott el hivatalosan, hogy az ügyben érintett alsóházi képviselőkre esetleg büntetőjogi felelősségre vonás is várhat.

A The Daily Telegraph című vezető brit konzervatív napilap és vasárnapi testvérlapja, a The Sunday Telegraph május eleje óta riportsorozatban tárja fel, hogy a brit parlament választott kamarájának képviselői - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - gyakran milyen képtelen címeken vettek fel fontezreket hivatalos költségtérítésként az elmúlt években.

A legmegdöbbentőbb hivatalos képviselői elszámolások között előfordult kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, vécéülőkék számlái, helikopter-leszállóhely kialakítása és várárok-tisztítás csakúgy, mint a fürdővizet "túl forróra melegítő" bojler több ezer fontos javíttatási költsége, vagy nem létező lakáshitel visszaigénylése.

David Cameron, az ellenzéki konzervatívok vezére és miniszterelnök-jelöltje a parlament azonnali feloszlatását és a jövőre esedékes választások minél előbbi kiírását követelte a költségtérítések ügyében kirobbant súlyos belpolitikai botrány nyomán. Gordon Brown kormányfő azonban a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában ezt elvetette, mondván: a választók először a közélet "kitakarítását" szeretnék látni, és ennek része lenne az új magatartási normák kidolgozása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását