2024. május 2. - Zsigmond

Újabb gázkrízis fenyeget?

Rendkívül súlyos helyzetet idézett elő, hogy Ukrajnának gondjai támadhatnak az orosz gázszállítások kifizetésével - jelentette ki pénteken az orosz miniszterelnök.
2009. május 30. szombat 09:03 - HírExtra
"Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gáz tranzitszállítása nem csak Ukrajna és Oroszország gondja" - mondta az orosz miniszterelnök. Putyin hangsúlyozta: Oroszország nincs felkészülve arra, hogy Ukrajnának 5 milliárd dollárt fizessen 5-7 évre előre a gáztranzitért. Ukrajnának június 7-én kell rendeznie a májusi gázszámlát.

Putyin szerint az eddigi tárgyalások alapján feltételezhető, hogy gondok merülhetnek fel a tartozás kiegyenlítése kapcsán. Ez azzal járhat, hogy leáll az orosz gázszállítás Európába.

Julija Timosenko ukrán kormányfő azt javasolta, hogy Oroszország 5-7 évre előre fizesse ki a gáztranzit árát, ami mintegy 5 milliárd dollár. Ukrajnának közel ugyanannyit kell fizetni az orosz földgázért.

Putyin a felvetést részben azzal hárította el, hogy a globális válság idején, a földgáz árának a csökkenése és a gázkereslet mérséklődése miatt nehéz előteremteni 5 milliárd dollárt.

Napközben az Európai Bizottság elnöke kétségesnek mondta, hogy az unió segíteni tudna Ukrajnának az orosz gáz kifizetése körül várható újabb gondok megoldásában. José Manuel Barroso pénteken közölte újságírókkal: telefonon felhívta őt Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, és tájékoztatta arról, hogy fizetési nehézségekre számít Ukrajna részéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását