2024. április 28. - Valéria

Mégis lesz háború?

Oroszország és Japán szerint komoly választ kell adni az észak-koreai atomkísérletre, amellyel kihívást intézett a nemzetközi biztonság ellen.
2009. május 30. szombat 18:42 - HírExtra
Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Aszo Taro japán kormányfő szombaton telefonbeszélgetést folytatott az éles nemzetközi elítélést kiváltó robbantásról, a féltucatnyi rakétaindításról, az észak-koreai nukleáris program felújításáról. Az eszmecseréről Moszkvában kiadott közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy "a lehető legkomolyabb válaszra van szükség", mert a nemzetközi biztonsági rendszert kihívás érte. Megállapodtak abban, hogy egyeztetik erőfeszítéseiket az ENSZ BT új határozatának előkészítésekor.

Egyes diplomáciai források szerint az öt vétójoggal rendelkező BT-tag elszánta magát újabb szankciók meghozatalára, miután Észak-Korea a 2006-ban elfogadott, 1718-as BT-határozatban megfogalmazott tiltást semmibe véve másodszor is atomrobbantásra szánta el magát hétfőn.

Az orosz-japán konzultáció előtt nem sokkal az amerikai védelmi miniszter figyelmeztette határozottan Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris tevékenységével, hangsúlyozva: Washington kész cselekedni, ha Phenjan az Egyesült Államokat vagy ázsiai szövetségeseit fenyegeti.

"Nem fogadjuk el, hogy Észak-Korea atomfegyverrel rendelkezzen", és "nem fogunk ölbe tett kézzel ülni, amikor Észak-Korea olyan képességre tesz szert, amellyel bármilyen ázsiai célpontot vagy bennünket képes elpusztítani" - jelentette ki Robert Gates egy szingapúri értekezleten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. június 1. 23:39
Nyugi,jon a neutron bomba! Ki kell azt is probalni!!!
bagi
2009. május 31. 13:59
Ezt a mocskos kommunista országot kellett volna már régen lerohanni és kormányát, illetve haditechnikáját megsemisíteni - és nem Irakot. Össze kell fogni az világnak e promitív harcászati bagázs ellen - még mielőtt késő lenne és világháborút okozhatna az erejük.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását