2024. május 18. - Erik, Alexandra

Már két nő a világ tetején

Utolérte spanyol vetélytársát az osztrák Gerlinde Kaltenbrunner, aki a Lhoce (Lhotse) megmászásával már szintén 12 nyolcezer méter feletti hegycsúcsot hódított meg.
2009. május 29. péntek 11:16 - HírExtra
Az alpesi ország sportolója ráadásul a jövő hónapban egyedüli rekorderré válhat, ha sikerül megmásznia a K2 hegycsúcsot.

A 38 éves extrém hegymászónő német férjével jutott fel a 8516 méteres Lhocéra. Már csak két hegycsúcs választja el az örök dicsőségtől - a rekord eléréséhez azonban pont a két legmagasabb csúcsot, a K2-t, illetve a Mount Everestet (Csomolungmát) kell meghódítania.

Az osztrák sportoló oxigénpalack nélkül mássza meg a hegyeket. Mint Katmanduba való visszatérésekor fogalmazott, a K2 oldalán bizonyosan igen nehéz feladat vár majd rá serpák és oxigénpalack nélkül. A 8611 méteres csúcs meghódítása után dönti el, hogy mikor vág neki a Mount Everest 8848 méteres csúcsának.

Egyébiránt Gerlinde Kaltenbrunnert férje, a 47 éves Ralf Dujmovits az első német hegymászó, aki a földkerekség mind a 14 nyolcezer méter feletti hegycsúcsára feljutott. Erre a teljesítményre eddig mindössze tizenhatan voltak képesek a világom, elsőként az olasz Reinhold Messnernek sikerült.

A nők közül hárman versengenek az ember feletti teljesítmény véghezvitelében: a spanyol Edurne Pasaban a Kancsendzönga meghódításával szintén 12 csúcsnál jár, csakúgy mint Kaltenbrunner. A harmadik esélyes az olasz Nives Meroi, aki 11 hegycsúcsnál tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását