2024. június 17. - Laura, Alida

Totális munkanélküliség fenyegeti a cigányokat?

A munkaképes cigányok körében 85-90 százalékos a munkanélküliség, de vannak térségek, ahol már százszázalékos, s a cigányság közel áll a totális munkanélküliséghez - mondta Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke sajtótájékoztatóján csütörtökön Veszprémben.
2009. május 28. csütörtök 20:15 - HírExtra
A fideszes parlamenti képviselő szerint az kormány Út a munkához programja sikertelennek bizonyult, mint mondta, ő nem ismer olyan cigányt, aki e program révén jutott volna munkához. Farkas Flórián megfogalmazása szerint közel állunk a "szociális robbanáshoz" is.

A Lungo Drom vezetője szerint június 7-én akkor lesz megrendítő veresége a kormánypárti listának, ha a cigányok nagy többséggel elmennek szavazni. Mint mondta: országjárása során azt tapasztalja, hogy soha nem látott létszámban fognak elmenni a cigányok szavazni, s a változás reményében a Fidesz-KDNP listát részesítik majd előnyben.

Akik eddig dolgozni tudtak, azok jórészt cigány vállalkozóknál kaptak munkát, de már tömegével szűnnek meg a cigányok vállalkozásai is - mondta a Lungo Drom elnöke, hozzátéve: most már a párezer forintos gyedet és gyest is elveszik a cigány anyáktól, s ezért "súlyos felelősség terheli a regnáló kormányt".

Farkas Flórián a sajtótájékoztatót követően a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség közép-dunántúli regionális tanácskozásán mondott beszédet, ahol azt hangsúlyozta, hogy június 7-ei voksolás igenis a belpolitikai helyzetről szól, sőt szerinte "ha úgy tetszik, ez egy előválasztás" lesz. A kérdés az, hogy hagyjuk ellopni a pénzt továbbra is, vagy megakadályozzuk - mondta a roma politikus. Szerinte nem elfogadható az, hogy a "cigány pénzek" az unión belül nincsenek nevesítve, hanem azokat belerakták egy nagy szociálpolitikai csomagba.

Soha ilyen drámai helyzetben a cigányság még nem volt, mint amilyenben most van - vélekedett az ellenzéki roma politikus, megjegyezve: reális esélyét látja annak is, hogy "újra termelődik az analfabétizmus".

Rámutatott: a cigányság 90 százaléka vidéken él, ahol bezárták a kisiskolák kétharmadát, az óvodák felét, s ezzel a cigányság "legnagyobb integrációs terepét szüntették meg". Közlése szerint a cigányember nem tudja utaztatni a gyermekét távolabbi községek iskolájába, mert nincs rá pénze. Elmondta: elvonták az ösztöndíjalap ötven százalékát is, így "nem lesznek kiművelt cigányfőink" sem.

Farkas Flórián szerint teljes hajléktalanságba is sodródnak a cigányok, mert egyre erőteljesebben jön a "kilakoltatási hullám". A cigányokat és a nem cigányokat is százával, ezrével fogják kitenni az otthonaikból - mondta, hozzátéve: szó nincs a cigánytelepek felszámolásáról, sőt inkább szaporodtak a nyomornegyedek.

A cigányember nem csak munkanélküli és analfabéta lesz, hanem hajléktalanná is válik - mondta Farkas Flórián. Hangsúlyozta: mindemellett meg kell említeni a hasonló sorsban élő körülbelül hárommillió nem cigány helyzetét. Mint mondta: nem lehet úgy jó cigánypolitikát csinálni, hogy közben hárommillió embert meg - akik nem cigányok - "ott hagyunk". A cigány integrációt "úgy kell csinálni", hogy közben hárommillió hasonló sorsban, nyomorban élő nem cigány embernek az életén is segíteni kell - hangsúlyozta.

Egy nagy szociálpolitikai csomagnak döntően a tanulás, a lakhatás és a munkalehetőség biztosításáról kell szólnia, s legalább hárommillió ember számára - vélekedett a Lungo Drom elnöke. Szerinte ugyanis ha a több százezres létszámú cigányságon belül a "totális szociális robbanás" bekövetkezik, "az lesz a társadalmi robbanás". "Ennek még most elébe lehet menni", s szerinte ha uniós választásról beszélünk, akkor a cigányság sorsáról van szó.

Farkas Flórián szerint a "lehető legrövidebb időn belül" előre hozott választásokra van szükség, s "ebben a cigányságnak meghatározó szerepe és felelőssége kell hogy legyen".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását