2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Orbán: Négy évig fogunk kormányozni

Orbán Viktor kizártnak tartja, hogy győztes választás után ne négy évig kormányozzanak. A Fidesz elnöke a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjúban arról is szólt, hogy a kormányváltás utáni vizsgálataik a titkosszolgálatok szerepére is kiterjednek majd.
2009. május 28. csütörtök 08:25 - HírExtra
"Valóban van belső feszültség az alkotmányos rendszerben - ezt fel kell oldani, ha másként nem, az Alkotmánybíróság segítségével" - mondta Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy ha még idén országgyűlési választások lennének, akkor az alkotmány szerint csak 2013 tavaszáig tartana a következő parlamenti ciklus. Ezzel összefüggésben a pártelnök azt közölte, kizárt, hogy győztes választás után ne négy évig kormányozzanak.

A Jobbikra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban a Fidesz elnöke többi között azt hangsúlyozta: az európai politikatörténetben van példa arra, hogy a baloldal az ellenfél gyengítése érdekében hozott létre szélsőjobboldali szervezeteket. "A kormányváltás utáni vizsgálataink ezért nemcsak a gazdasági visszaélésekre, hanem a titkosszolgálatok szerepére és az ilyesfajta politikai szélhámoskodásokra is kiterjednek majd" - jelentette ki.

Szintén a Jobbikra utalva úgy fogalmazott, "hiába tesz jót az egészségünknek a szellőztetés, ebből még nem következik, hogy be kell törni az összes ablakot, majd tüdőgyulladásban meghalni." Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik elnöke kijelentette, ők mindenképpen ellenzékben lesznek, Orbán Viktor úgy reagált: a Fidesz kormányzásra készül, tehát a Jobbik az ellenfelük.

Véleménye szerint a rendszerváltó pártok együttes elfogadottsága sem volt akkora, mint amilyen széles támogatottságú kormányt most létre lehet hozni. Érthetetlennek nevezte például azt, hogy az MSZP miért "tornászik" az ingatlanadón és az adórendszer "zavaros átalakításán", amikor a Fidesz ezt egyetlen mozdulattal hatályon kívül fogja helyezni.

Orbán Viktor úgy vélekedett, vitatható annak az értelme, hogy az állam jelentős összeget juttatott a két, "magyar tulajdonúnak vélelmezett banknak", mert a hitelezés nem kapott lendületet. "Nem a bankokkal, hanem a vállalkozásokkal és a munkahelyekkel kell törődni" - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az OTP-t bármi áron, az FHB-t pedig a gazdasági ésszerűség határáig meg kell védeni, az azonban nem engedhető meg, hogy újabb 600 milliárdot adjanak bármely banknak abból a pénzből, "amit az emberektől, családoktól vettek el".

Az ingatlanadóval kapcsolatban azt mondta, annak alapja egy országos vagyonkataszter, és ha ezt elkészítik, az MSZP idővel minden lakásra, épületre kiveti a sarcot; "ahogy eredetileg is tervezték".

Arra a kérdésre, hogy tartja-e még, amit egy éve Kéri László politológus tanítványai előtt zárt körben mondott, miszerint a váltás után két évig válságmenedzselésre lesz szükség, Orbán Viktor úgy válaszolt: a világ ma már nem egy gazdasági válságtól szenved, hanem mély és átható változáson megy át. Egyetlen ország sem fog többé szerinte visszazökkenni a korábbi kerékvágásba. "Így nekünk sem pusztán a pénzügyi nehézségeken kell túljutnunk. Egy új világra kell felkészülnünk, és ennek megfelelően meg kell újítanunk az országot" - vélekedett a Fidesz elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2009. május 28. 16:31
Ha van isten, akkor megkímélsz bennünket ettől az élménytől Viktor! Én legalábbis nagyon-nagyon rühellném!
somipapa
2009. május 28. 13:51
De tele van a tököm Orbán vízióival!
Steve22
2009. május 28. 11:38
csak Szeretné az Orbán hatalom !!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását