2024. május 12. - Pongrác

A nagyhatalmak Észak-Korea ellen

Egyetértenek az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagállamai abban, hogy megszigorítják az Észak-Korea elleni szankciókat, büntetésül a kelet-ázsiai ország nukleáris és rakétakísérleteiért - közölte egy nyugati diplomata.
2009. május 28. csütörtök 08:29 - HírExtra
A BT határozatban kíván reagálni arra, hogy Észak-Korea az erre vonatkozó ENSZ-tiltás ellenére hétfőn kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd több rakétakísérletet folytatott. A BT vétójoggal rendelkező öt állandó tagállama - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia - Japánnal és Dél-Koreával együtt jelenleg egyeztetést folytat a határozat tervezetéről, amelyet a 15 tagú Biztonsági Tanács elé kíván tárni.

A diplomata a világszervezet New York-i székhelyén helyi idő szerint szerdán elmondta: ezúttal Kína és Oroszország sem habozik szigorítani a szankciókat, jóllehet Peking és Moszkva a múltban gyakran igyekezett fékezni a nyugati országok erőfeszítéseit, ha Észak-Korea elítéléséről vagy megbüntetéséről volt szó.

Észak-Korea ellen 2006 októberében végzett első kísérleti atomrobbantása után már elrendeltek ENSZ-szankciókat.

A mostani egyeztetéseken felmerült javaslatok közül a diplomata megemlítette, hogy esetleg kibővítik azon észak-koreai vállalatok listáját, amelyek külföldi vagyonát befagyasztották - jelenleg 11 észak-koreai céget súlyt ilyen büntetőintézkedés -, megszigorítják a fegyverszállítási tilalmat, az Észak-Koreába tartó hajók ellenőrzését és még komolyabban korlátozzák Phenjan és a külföldi országok pénzügyi kapcsolatait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását