2024. május 2. - Zsigmond

Nem egyeztetett Szekeres

Szekeres Imre nem egyeztetett a Külügyminisztériummal arról a javaslatáról, amely átalakítaná az afganisztáni újjáépítés finanszírozását - mondta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő vasárnap az MTI-nek.
2009. május 24. vasárnap 19:04 - HírExtra
A honvédelmi miniszter nem egyeztetett a javaslatról sem a Külügyminisztériummal, sem a PRT kormánybizottsággal - közölte Mátrai Zsuzsanna. A szóvivő hozzátette: a PRT-kormánybizottságban hat miniszter vesz részt állandó jelleggel, társelnöke a külügyminiszter és a honvédelmi tárca vezetője.

Arra a kérdésre, hogy a Külügyminisztérium elfogadhatónak tartja-e Szekeres Imre javaslatát, a szóvivő azt mondta: mivel hivatalos megkeresés nem érkezett, ezért ennek részleteit nem ismeri a külügyi tárca. A minisztérium így nem is alakította ki az álláspontját a kérdésben.

A honvédelmi miniszter afganisztáni útján jelentette be, hogy az eddig a Külügyminisztérium által kezelt pénzt közvetlenül a magyar újjáépítési csoporthoz utalná.
A külügyi szóvivő elmondta: a stabilizációs műveletek esetében van egy általánosan elfogadott gyakorlat, a katonai oldal megteremti a biztonságos, harcoktól mentes környezetet, a civil oldal pedig a fejlesztési forrásokból elvégzi a helyreállítási munkálatokat. Ezt az általánosan követett mechanizmust erősítette meg a közelmúltban elfogadott amerikai Afganisztán-stratégia is.

Az MTI azon kérdésére, hogy nem lenne-e hatékonyabb, ha egy tárca koordinálná az újjáépítési csoport forrásait, Mátrai Zsuzsanna azt mondta: van egy kormánybizottság, amelynek megvan a kialakult ügyrendje, ez eddig megfelelően működött.
A szóvivő arról is beszélt, hogy Szekeres Imre bejelentése után a Külügyminisztérium nem vette fel a kapcsolatot a honvédelmi tárca vezetőjével.

A honvédelmi miniszter szombaton afganisztáni útján jelentette be: azt javasolja, hogy az afganisztáni újjáépítésre szánt kevesebb mint 500 millió forintból az a 240 millió, amelyet eddig a Külügyminisztérium pályáztatott meg, ezután közvetlenül a Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportjához kerüljön. A miniszter szerint a pénz átcsoportosítására azért van szükség, mert az ázsiai országban egyre romlik a biztonsági helyzet, illetve komoly áradások is voltak: a katasztrófában számos épület, közút és híd semmisült meg.

Szekeres Imre ezt követően vasárnap arról is beszélt, hogy javaslatát a jövő heti kormányülésen ismerteti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását