2024. május 18. - Erik, Alexandra

...mondá az Úr, s megemelé a benzin árát

A Mol Nyrt.-nek a júliusi áfa- és jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesítenie kell az áraiban, ugyanúgy, mint korábban az áfa-csökkentést, mert ha nem így tenne, akkor korlátozná a versenyt.
2009. május 24. vasárnap 13:55 - HírExtra
Hozzátette, ezek a Mol által nem befolyásolható tényezők. Az elnök-vezérigazgató azzal kapcsolatban, hogy júliusban a benzinár ismét elérheti-e a 300 forintot, nem nyilatkozott. Úgy vélte, egyelőre megjósolhatatlan, hogyan alakul az üzemanyagok kiskereskedelmi forgalma a magyar piacon, bár a Mol várakozásai szerint olyan mértékben biztosan nem csökken, mint a becsült bruttó hazai termék (GDP) az idén.

A legutóbbi kormányzati prognózisok szerint 6 százalék feletti arányban csökken a bruttó hazai termék az idén Magyarországon.

A kiskereskedelmi forgalom várható alakulásával kapcsolatban kiemelte, hogy az üzemanyagok piaca viszonylag árrugalmatlan. A szállítmányozási piac gyengélkedése miatt a fuvarozók már korábban is kevesebb gázolajat vettek, miközben a lakosság várhatóan nem fogja vissza jelentősen fogyasztását az év hátralévő hónapjaiban sem. Így ez utóbbi területen várhatóan stagnál a felhasználás.

Hernádi Zsolt szerint a Molt ugyanakkor a fogyasztás csökkenése sem hozná hátrányos helyzetbe, mert a globális piacon eladhatók a termékei.

A Mol makrogazdasági környezetének alakulása kapcsán az elnök-vezérigazgató elmondta, a költségvetési hiány mértéke és az állami elosztás "nagyon ráült" a gazdaságra. Kisebb, de erős és hatékonyabb állam kell, mérsékelni szükséges az állami újraelosztást, s bár a politikai pártok között a teendőket illetően nincs konszenzus, nem szabad szem elől téveszteni a fő célt, miszerint nagyobb teret kell adni a piaci szereplőknek.

A kormány által tett intézkedéseket irányukban szükségesnek nevezte, mindazonáltal az egyes döntések helyességét nem kívánta véleményezni. Bízik abban, hogy a konkrét szakmai kérdések eldöntésekor nem a politikai, hanem a gazdasági szempontok játszanak nagyobb szerepet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását