2024. május 25. - Orbán

Új síremlék Gerő László 100. születési évfordulójára

Emléküléssel, új síremlékkel, valamint emléktáblával ünnepli Gerő László építészmérnök, építészettörténész születésének centenáriumát hétfőn a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NKB).
2009. május 23. szombat 14:59 - HírExtra
A KÖH épületének aulájában hétfőn délelőtt kezdődik a Gerő László emlékülés, amelyen a hivatal elnöke, Mezős Tamás megnyitója után Fejérdy Tamás, Cséfalvay Gyula, Feld István és Bardoly István tart előadást. Az emlékülést követően a Farkasréti temetőben az 1995-ben elhunyt építészettörténész új síremlékének ünnepélyes felavatásán Gedai István, az NKB elnökhelyettese köszöntőt, Mezős Tamás megemlékező beszédet mond.

Gerő László Petőfi tér 2. alatti emléktáblájának avatásán délután Finta József építész, akadémikus idézi fel a magyar műemlékvédelem legendás alakjának emlékét.
Gerő László 1909-ben született Szombathelyen. 1932-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Állami ösztöndíjasként 1935 és 1938 között Rómában képezte magát, hazatérése után Budapest Főváros szolgálatába állt. Első nagyszabású munkája 1941-ben az óbudai amfiteátrum részben rekonstruktív romkonzerválása, bemutatása és városszerkezetbe illesztése volt.

A második világháború után fővárosi templomok helyreállításával foglalkozott, majd az 1940-es évek végén kidolgozta a Budai Várnegyed rendezési tervét. Ezt követően éveken keresztül tervezte és irányította a budai középkori vár helyreállítását, de számos más műemlék konzerválása, építészeti restaurálása is az ő nevéhez fűződik: többek között a sárospataki Vörös-toronyé, a szigligeti váré, a révfülöpi templomromé, a nagyvázsonyi váré, a sopronbánfalvi Mária-Magdolna templomé vagy a badacsonyi Szegedy Róza-házé. Irányításával restaurálták a fővárosban a Vigadó épületét, a budai vár palotáját, az Oroszlános és Hunyadi-udvart, valamint a Szent György teret.

1957-től évekig vezette az akkor létrehozott Országos Műemléki Felügyelőség Építészeti Osztályát; számos elismert szakember nőtt fel a keze alatt. A Műegyetemen oktatta is a műemlékek helyreállításának, restaurálásának elméletét és gyakorlatát. Az 1960-as években elvégezte az első Műemléki Jelentőségű Területek és Műemléki Környezetek kijelölését, és küzdött azok védetté nyilvánításáért.

Magas fokú szakmai igényességgel, ugyanakkor olvasmányosan megírt, ezért igen népszerű könyveiben a műemlékek, a műemlékvédelem számos más területével is foglalkozva egyszerre szolgálta a szakmai tudás elmélyítését és a széleskörű ismeretterjesztést. 1957-ben elindítója volt a Magyar Műemlékvédelem című folyóiratnak, amelynek haláláig főszerkesztője maradt. Sokoldalú tevékenységét Ybl Miklós- (1958), Magyar Műemlékvédelemért- (1972), Állami (1973) és Herder-díjjal (1974) ismerték el, halála előtt egy évvel a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést is átvehette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását