2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar kulturális hét Isztriában

Május közepétől Lovranban és Fiuméban (Rijeka) a Best of Hungary címet viselő fotókiállítás látható, a hónap végén Zárában (Zadar) a nemzeti kisebbségek napján mutatkoznak be a magyarok, a hónap utolsó hetében pedig magyar kulturális hetet rendeznek az Is
2008. május 13. kedd 18:58 - Hírextra
Lovranban szombaton nyílik a Best of Hungary című vándorkiállítás - közölte Csordasics Ilona, a fiumei tiszteletbeli magyar konzul munkatársa, a helyi Baross Gábor Magyar Kultúrkör vezetőségi tagja. A magyar történelem, tudomány és kultúra nagyjait bemutató öt nagyméretű tablót ezt követően a fiumei Filodrammatica nevű kiállítóteremben láthatják majd az érdeklődők.

Az észak-dalmáciai Zárában május 24-én rendezik meg a hagyományos eseménynek számító nemzeti kisebbségek napját, ahol idén is lesznek magyar fellépők - mondta el a távirati irodának a zárai Csárdás Magyar Kultúregyesület elnöke. Grdic Olga közölte: ezúttal egy baranyai néptánccsoport lép fel - a városban és környékén élő - hét nemzeti kisebbség kulturális fesztiválján. Az eseményhez kapcsolódóan idén is megjelenik a Most (Hidak) című lap, amelyben valamennyi kisebbség négy-négy oldalon, horvátul mutatkozik be.

Május 26-án kezdődik Pulában az egyhetes magyar kulturális hét, amelyet kilencedik alkalommal rendez meg a HMDK (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) Isztriai Egyesülete - mondta el Kvasznica István, a szervezet elnöke. A gazdagnak ígérkező programok közül kiemelte a pulai könyvtárban nyíló, Batthyány Lajost bemutató kiállítást, a magyarországi Reneszánsz Évhez kapcsolódó, Mátyás királyról szóló előadást, s a folklórműsort a belvárosi, római kori Aranykapunál, Sergius diadalívénél. Ez utóbbin a szervezők mellett a másik pulai magyar közösség, a Móricz Zsigmond Magyar Kulturális Egyesület tánccsoportja is fellép - tette hozzá Masa Zsuzsanna, az egyesület elnöke.

A rendezvényekre várják Magyarország zágrábi nagykövetét is, aki részt vesz az Osztrák-Magyar Monarchia pulai haditengerészeti temetőjében tartandó koszorúzáson. Az okiratok szerint a temetőben 117 magyar születésű tengerész és családtagjaik nyugszanak, és néhány éve emléktáblát is állítottak tiszteletükre az ott élő magyarok.

A rendezvénysorozaton a helyieket a magyar találmányként ismert gombfocival is megismertetik a szervezők, akik május 31-én bállal zárják a pulai magyar kulturális hetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását