2024. május 16. - Mózes, Botond

Térfigyelő kamerák miatt vizsgálódnak

Vizsgálatot kezdeményez a térfigyelő kamerarendszerek működtetési jogosultságának tervezett kiterjesztése kapcsán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a szervezet szerint ugyanis elképzelhető, hogy törvénytelen lobbizás miatt készül erre a jogalkotó.
2009. május 22. péntek 17:15 - HírExtra
A TASZ arra kéri az Igazságügyi Hivatalt: soron kívül végezze el a vizsgálatot, mert a Közterületi Térfelügyeleti Tanácsadó Testület (KTTT) lobbizása nyomán olyan törvényjavaslat került a parlament elé, amely súlyos alapjog-korlátozást jelent és a közpénzek pazarlásához vezethet. A szervezet eljuttatta álláspontját a parlamenthez is.

Az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat értelmében a rendőrség mellett a közterület–felügyelet is üzemeltethetne térfigyelő központokat. A TASZ közleményében azt írta: információi alapján elképzelhető, hogy a lobbitörvény szabályait megkerülve, egy biztonságtechnikai vállalkozókat is képviselő érdekképviseleti csoport nyomására készült el a javaslat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban (IRM).

A szervezet az Igazságügyi Hivatalnak elküldött, az MTI-hez is eljuttatott levélben kifejtette: a törvénycsomag kamerás térfigyelésre vonatkozó része a KTTT által készített stratégián alapul. A testületet a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA-SZTAKI) hozta létre azzal a céllal, hogy felmérje a meglévő térfigyelő rendszereket, ajánlásokat adjon a fejlesztés és bővítés irányára, szakértői tevékenységet végezzen és ha ez szükséges, a jogi szabályozás módosítására intézkedéseket kezdeményezzen.

Az MTA égisze alatt készült stratégia kidolgozásában közreműködtek térfigyelő rendszereket tervező és építő cégek. Mint a TASZ levelében olvasható, ezt a tényt a KTTT sem tagadja, mert egy sajtótájékoztatón előadták, hogy a testületben a kivitelezők, vagyis a térfigyelő rendszerek forgalmazásával foglalkozó cégek is dolgoznak.

"Látható, hogy komoly üzleti érdekek is fűződnek ahhoz, hogy minél több térfigyelő kamera működjön az országban" - írta levelében a szervezet.

A Budapesten működtetett térfigyelő rendszerek pénzügyi adatairól készült TASZ-felmérés szerint 2007-ben hozzávetőlegesen 874 millió, 2008 első félévében 576 millió forintot költöttek ilyen rendszerekre. Ezek az adatok nem teljes körűek, mert több önkormányzat - II., VI., VIII. kerület - nem válaszolt a jogvédőknek, akik szerint a reális összeg feltehetően 1 milliárd forint felett van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását