2024. május 16. - Mózes, Botond

Fidesz: ez adóemelés

A Fidesz szerint újabb adóemelésekről döntött a kormány, így július 1-től, illetve 2010-től jelentősen nőni fog a magyar vállalkozások, családok és magánszemélyek adóterhe, és könnyen lehet, hogy az ingatlanadó harmincmilliós értékhatárát is lejjebb viszik.
2009. május 21. csütörtök 14:35 - HírExtra
Nincs új a nap alatt, ez egy régi trükk, részben régi emberekkel: adócsökkentésről beszélnek, amiből újabb adóemelések lesznek - fogalmazott. Varga Mihály az ingatlanadó kapcsán azt mondta: "testcselnek senki ne dőljön be", most 30 millió forintról beszélnek, érzékelve a tömegfelháborodást, de a harmincmillió "könnyen lehet hárommillió és aztán 0,3 millió is".

Szerinte az elmúlt négy évben az ingatlanadó lesz a tizenharmadik új adónem, amelyet bevezetnek, és ezzel sok százezer család esetében az utolsó megmaradt vagyonelemet akarják megadóztatni. A kormány csütörtökön tárgyalja a vagyonadó részleteit, amelyről Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter korábban annyit mondott: a harmincmillió forintnál értékesebb ingatlanokra, a nagy értékű autókra, vízi- és légiközlekedési eszközökre is kiterjed majd.

Az MTI kérdésére, hogy a vagyonadó autókra, repülőkre és jachtokra vonatkozó elemét a Fidesz támogathatónak tartja-e, Varga Mihály azt válaszolta: "a Fidesz egy tapasztalt párt, testcselekre nem szokott bemozdulni". Szerinte ugyanis arról van szó, hogy a kormány elgyengült attól a közfelháborodástól, amely az ingatlanadó ötletét fogadta, ezért minden, ami az alapötlet óta született, arról szól, hogyan legyen nagyobb a porhintés az egész intézkedés körül.

A Fidesz ezért ezt "úgy, ahogyan van" elveti, és ha lehetősége lesz rá, felhatalmazást kap, akkor megszünteti az ingatlanadót, "kereszteljék azt akárminek is" - jelentette ki. A Fidesz gazdasági kabinetvezetője szerint a kormány adókkal kapcsolatos döntései két részből állnak. Egyfelől világos, hogy milyen adókat vezetnek be, hiszen már elfogadták az áfaemelést, a jövedéki adó emelését, valamint döntöttek az eva emeléséről és az ingatlanadó tervezett bevezetéséről.

Szerinte a döntések zavarosabb része abból áll, hogy év közbeni adóemeléseket hajtanak végre, hiszen július 1-től emelték az áfát és jövedéki adót, és a mostani döntések között is lehet olyan, amelyet még idén életbe léptetnek. "Lassan most már hozzászokunk ahhoz, hogy a káosz, a kapkodás lesz a rendszer alapvető eleme" - jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy az áfa és a jövedéki adó emelésével a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők járnak a legrosszabbul, az alapvető élelmiszerek és a benzin árának növekedése miatt. Kérdésre válaszolva Varga Mihály azt mondta, hogy a Fidesz csak olyan adóváltozást tud elfogadni, amely radikálisan csökkenti az adó- és járulékterheket.

A Fidesz olyan adócsökkentéseket szeretne, amelyek főleg az élő munka költségeit mérsékelnék, és hozzájárulnának a munkahelyek megtartásához, a munkahelyteremtéshez és a gazdaságfejlesztéshez - tette hozzá.

Mint mondta, emellett hitelességre is szükség van, a Gyurcsány-Bajnai-kormány azonban az elmúlt években eljátszotta a bizalmat, ezért van az ország ilyen nehéz helyzetben. Kitért arra is, hogy Magyarország tovább csúszik lefelé a versenyképességi listán, nemcsak a szomszédos országokkal szemben, hanem olyan dél-amerikai és ázsiai országokkal szemben is, amelyeket eddig megelőzött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását