2024. május 6. - Ivett, Frida

Este nincs piálás: Újbuda Londonnál is keményebb

A XI. kerületben igen szigorú rendeletet vezettek be: este 10 után bezárnak a kocsmák és a kisebb szórakozóhelyek, olcsó alkoholhoz jutni meg lehetetlen lesz - legalábbis a tervezet szerint. Csakhogy a nagyok kimaradnak a tiltás alól.
2009. május 21. csütörtök 13:19 - Pásztor Balázs
A pia felerősíti a torokhangot

Ugye mindenkinek ismerős a kép, amint három egymásba kapaszkodott cimbora ballag este az utcán, az egyenes irányt csak nehezen tartva - harsány, önfeledt dalolászásba feledkezve. Mondhatni kissé pityókás állapotban vannak, hisz amikor esetleg egy járókelő rájuk szólna, hogy eme hangfaktor kissé tullépi az átlagos házfal hangtompító képességét, akkor értetlenül bámulnak egymásra, vagy rosszabb esetben még feljebb tekerik a hangerőt, csakhogy megmutassák, milyen is az, amikor valaki tényleg hangos.

Nos, ha egy-egy ilyen banda esetleg felver álmunkból, az kifejezetten zavaró tud lenni, de amikor az ablakunk alatt minden áldott - pontosabban átkozott - este ez megy, akkor az már közelít az élhetetlen - vagyis alhatatlan - állapotok felé, amit egy normális városvezetés igyekszik megoldani. Újbuda városatyái normális városvezetésnek gondolták magukat, csak a megoldás lett mások számára abnormális.

Enyhített változat

Máshol
Az utcai alkoholizálás megfékezése más kerületekben is napirenden van. A Duna-parti szórakozó övezettel rendelkező Óbuda is bevezetett egy nyitvatartási rendeletet, de az önkormányzat a vendéglátóhelyekre egyáltalán nem vezetett be korlátozást, csak az éjszaka is nyitva tartó boltoknak tiltotta meg 23 órától a szeszárusítást. (Index)
Az említett esetek miatt nem egy újbudai polgár tett már panaszt, és ezek a panaszok az évek alatt annyira felgyülemlettek, hogy a városvezetés elhatározta: itt bizony tenni kell valamit. Az első beadvány a fideszes részlegtől érkezett: az korán bezáratott volna minden alkoholt árusító bulihelyet, azt a kérdés el lett volna intézve. Csakhogy szegény honatyák mindegyikét másnap darabokban kaparták volna fel valahonnan, hisz a kerületben található a Zöld Pardon és a Rió nevezetű hatalmas, szabadtéri szórakozóhely is, és ezek törzsközönsége várhatóan nem vélte volna viccesnek az este tízes zárást.

Erre odafenn is rájöttek, és végül egy szocialista indítvány enyhítette a szankciókat. E szerint este tízkor be kell zárnia minden alkoholt is forgalmazó kiskereskedelmi üzletnek és reggel ötig nem nyithatnak ki (kivétel, ha az adott időszakaszban felhagynak a pia árúsitásával). Hasonló van érvényben a „nem melegkonyhás vendéglátóhelyekre” (kocsmák, klubbok, bárok stb.) is, a III. és IV. kategóriás melegkonyhások pedig éjfélig kaptak haladékot. A rendelet nem vonatkozik a menőbb helyekre (I. és II. kategóriás melegkonyhások - ZP, RIO), szállodák bárjaira és éttermeire, benzinkutakra, bevásárlóközpontokra, céges büfékre, valamint a sportcentrumok és a strandok üzleteire.

A képviselők frakciótól függetlenül, nagy arányban támogatták az április 16-án elfogadott, most szerdán életbe lépő rendeletet (40-ből 30 fő). Aki megsérti, annak félszázezret kell perkálnia (nagyjából 90 helyet érint), amely kockázat valószínűleg csak egyes night cluboknak érné meg. Azonban sokan vannak, akiknek eme rendelet nemigazán tetszik - konkrétan állás nélkül maradhatnak.

Ellenzők


A rendelet célja az volt, hogy megszüntesse az olcsó piához jutás, s ekképp a gyors lerészegedés és az ebből fakadó hangzavarok problémáit - mondta – nem épp szó szerint – Domonkos Csaba, Újbuda önkormányzatának sajtófőnöke.

Csakhogy ki az hülye, aki este nyolckor beül egy olyan bárba, amely tízkor úgyis bezár? - vetik fel a kérdést az érintett tulajdonosok, akik egy petícióban összegeznék kétségeiket (a városvezetés elismeri, hogy közülük sokan olyanok, aki ellen nem volt panasz). Állításuk szerint jó pár hely bezárna, ami munkahelyek megszűnését eredményezhetné - és eme két szó a válság idején minden politikus számára rosszabb, mint a fejéhez szorított sörétes.

Erre az esetre íródott a rendeletbe a sunyizást lehetővé tévő kiskapu, mely szerint „kivételes méltánylást érdemlő esetekben, alkalomszerűen a nyitva tartás korlátozása alól írásbeli kérelemre a Városgazdálkodási Bizottság felmentést adhat. A benyújtott kérelemről a Polgármesteri Hivatal köteles tájékoztatni 3 munkanapon belül az érintett terület egyéni képviselőjét, akit a Bizottság meghív ülésére.” A vállalkozók szerint ez viszont trükközésre kényszeríti őket, amit nem szívesen tennének. A korábban éjjel-nappal nyitva tartó Barak Pub például este tíz és hajnali öt közötti időre "Night Art Galériává" nevezi át magát, mivel a kulturális intézmények kivételek a rendelet alól.

Abba viszont semelyik fél nem gondolt bele, amibe a nép már igen: aki nagyon akarja, az úgyis megoldja. Egyrészt a bevásárlóközpontokban tömegével lehet kapni olcsó piát - igaz ezek legtöbbje legkésőbb tízkor egyébként is bezár. Ám a piát meg lehet venni előre, be lehet hűteni, vagy át lehet ruccanni a szomszéd kerületbe némi „munícióért”. A boltosokkal is ki lehet alakítani egy sajátos kódrendszert, akik így kiszolgálnák a törzsvendégeket, és nem esne a bolt forgalma sem jelentősen.

Azonban annyi igaz, hogy megszűnnének az alkoholisták fő gyülekezőhelyeit jelentő zugkocsmák, így a hangoskodás és a kötekedés nagy része is - vele pedig a kocsmában dolgozók munkahelyei és adóforintjai. Remélhetőleg a petíciót követően valamiféle tárgyalás alakul ki a két fél között, és mindenki számára elfogadhatóan rendeződik eme áldatlan állapot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását