2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Megvan az új miniszter

Viliam Tursky személyében új környezetvédelmi minisztere van szerdától a Robert Fico vezette szlovák koalíciós kormánynak. Tursky a Szlovák Nemzeti Pártot képviseli, s eddig a mezőgazdasági minisztérium államtitkára volt.
2009. május 20. szerda 14:45 - HírExtra
Tursky rövid időn belül már a harmadik miniszter a környezetvédelmi tárca élén. Ján Chrbetet, az előző tárcavezetőt azután menesztették, hogy a szlovák sajtó megírta: botrányos módon, ellenőrizetlenül és Szlovákia számára kedvezőtlenül, áron alul adta el egy amerikai cégnek az ország légkörszennyezési kvótáinak egy részét. Nem érdektelen az sem, hogy az amerikai Interblue Group vállalatot néhány hónappal az előtt regisztrálták, hogy a szerződést megkötötte.

"Nem a szerződés miatt hívom vissza tisztségéből a minisztert, hanem azért, mert politikailag csődöt mondott, és igyekszik megszabadulni a felelősségtől" - indokolta korábban a miniszter visszahívását Fico.

Chrbet elődjét Jaroslav Izákot azért menesztették, mert nem a szabályokkal összhangban kezelte a környezetvédelmi alapot. Az összes miniszter a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt képviselője volt a kabinetben.

Robert Fico a közelmúltban kijelentette: szeretné, ha a jelenlegi hárompárti koalíció egészen a jövő év közepén esedékes parlamenti választásokig fennmaradna. Amennyiben azonban a koalíció fenntartása összeütközésbe kerülne Szlovákia érdekeivel, a kormányfő kész lenne vállalni a koalíción belüli konfliktusokat is.

Fico amúgy "véletlen egybeesésnek" minősítette, hogy rövid időn belül koalíciós partnerének, az SNS-nek két miniszterét kellett menesztenie. A kormányfő szerint természetes, hogy aki dolgozik, az időnként hibát is vét, de annak következményeit viselnie kell. Fico hosszú ideig védte minisztereit, s csak akkor lépett fel ellenük, amikor az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba Szlovákiával szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását