2024. április 29. - Péter

Az MSZP kiosztja a feladatokat

Az MSZP korábban nyilvánosságra hozott európai parlamenti (EP) választási programja mellett konkrét feladatokat ad EP-jelöltjeinek.
2009. május 20. szerda 11:10 - HírExtra
Göncz Kinga elmondta, célja az Európai Parlamentbe bejutva a magyar érdekek világos képviselete, és az, hogy itthon minél több információval rendelkezzenek az Európai Unióról az állampolgárok.

Arra a kérdésre, milyen eredményt tart elfogadhatónak a június 7-i választáson, a listavezető nem kívánt számot mondani. Elmondta, kampánykörútján járva azt tapasztalja, hogy a fórumok nem belpolitikáról szólnak, hanem az uniós ügyekről, a világgazdasági válságról.

Mint mondta, az emberek örömmel veszik, hogy szélesebb összefüggésekben lehet aktuális kérdésekről beszélni. Magyarország "túlzottan el van foglalva" a belpolitikával, miközben a Magyarországot érintő legfontosabb ügyek az európai intézményekben dőlnek el - mondta.

A válságkezelés többnyire úgy kerül szóba - folytatta -, hogy európai uniós tagságunk miben jelent segítséget, az európai uniós forrásokat hogyan tudjuk felhasználni a válság enyhítésére. "Mindenki számára nyilvánvalóan a saját problémája a legszorítóbb, de látnunk kell, hogy a válság az egész világgazdaságot érinti, és Magyarország nem is tartozik a legsúlyosabban érintett országok közzé" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy Magyarország európai uniós tagsága komoly védettséget és forrásokat jelent.

A fórumokon a Jobbik előretörése miatt érzett aggodalom sokszor szóba kerül - mondta. Fontosnak nevezte, hogy mennyien mennek el szavazni, hogy mennyire hagyják a magyar választópolgárok azt, hogy a Jobbik radikális szavazói határozzák meg a választások kimenetelét - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Jobbiknak nincs öt százalékos támogatottsága Magyarországon.

"Ennek a választásnak az egyik tétje, hogy sikerül-e a Jobbiknak éppen az európai parlamenti választáson legitimálnia azt a gyűlöletkeltő politikát, amely szembemegy az európai értékekkel" - fogalmazott.

A Fidesz európai parlamenti választási programjával összefüggésben Göncz Kinga azt mondta, hogy az ellenzéki párt plakátjai félrevezetőek, hiszen úgy tűnik, mintha nem EP-, hanem országgyűlési választás lenne június 7-én.

A listavezető szerint, ha az "Elég!" szlogen mégis az EP-választásra vonatkozik, akkor azt lehet gondolni, hogy a Fidesznek Európából van elege, ez pedig "iszonyatosan veszélyes", különösen válság idején, amikor a legnagyobb szükségünk van az európai szolidaritásra.

A volt külügyminiszter úgy vélekedett: mivel az uniós csatlakozás óta az MSZP vezette kormány van hatalmon, ezért az ellenzéki párt arra törekszik, hogy "együtt értéktelenítse" az ezen idő alatt elért eredményeket. "Egyébként még a végén az emberek azt gondolnák, hogy az európai uniós csatlakozásunk elért eredményei ennek a kormányzatnak az eredményei, és megkérdőjeleznék azt, amit a Fidesz sugall: hogy itt minden, de minden rossz" - fogalmazott.

Göncz Kinga úgy látja, hogy Magyarország történelmi esélyt kapott a csatlakozással, és a forrásokat a leghatékonyabban felhasználó országok közé tartozik. Félrevezetőnek nevezte azt, hogy a Fidesz folyamatosan a belpolitikai eseményekre vonatkozó népszavazásnak próbálja feltüntetni az EP-választást, legutóbb például az ingatlanadó ügyében. Megemlítette, hogy a fideszes önkormányzatok egy része most is szed ingatlanadót, és ezt minden választás nélkül eltörölhetnék.

Hozzátette: az MSZP a kormánnyal közösen az eddigi legnagyobb adócsökkentést készíti elő, olyan programot, amely a legvagyonosabb öt százaléktól nagyobb hozzájárulást vár annak érdekében, hogy az emberek 90 százalékának érdemben több maradjon a borítékában.

A költségvetési hiánycél módosításával kapcsolatban az MSZP listavezetője közölte, hogy Magyarország még ezzel a 3,9 százalékos mértékkel is a legalacsonyabb hiányt produkáló országok közzé tartozik az Európai Unióban.

Göncz Kinga elmondta, hogy Spanyolországban, amelynek az építőipar miatt nőtt jelentősen a gazdasága, most 17 százalék feletti a munkanélküliség, mert leállt ez az iparág. Hozzátette: "a csoda után" Írországban kilenc százalékos, míg a Balti országok mindegyikében tíz százalék feletti lesz a visszaesés.

A politikus közölte, hogy Németországban a Magyarországihoz hasonló, 6-6,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak, és a magyar gazdaság "egyszerűen nem tud addig magához térni, míg a német gazdaságban nem indul el valamifajta felfelé induló trend." Megjegyezte, Magyarországon a foglalkoztatás 10-12 százaléka kötődik közvetlenül német cégekhez, és a piacunk is nagyban épül Németországra.

Göncz Kinga az unió bővítéséről szólva kiemelte, Magyarország rendkívül aktív ezen a területen, élen jár és keresi a támogatókat a délkelet-európai térség csatlakozásához. A régió stabilitásához, a gazdasági fejlődéshez az unió a kulcs, és az sem mellékes, hogy az egész magyar közösséget szeretné az MSZP az unión belül tudni - hangsúlyozta.

A politikus szerint komoly stabilitási tényező az euró bevezetése az újonnan csatlakozott államok számára, de például Szlovákia nagy árat fizetett érte akkor, amikor csökkentette a szociális kiadásokat, és éhséglázadások is voltak. Magyarország ezzel szemben az utóbbi években 40 százalékkal növelte a nyugdíjak, 30 százalékkal pedig a bérek vásárlóértékét, autópályákat- és gáztároló kapacitást épített - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását