2024. május 3. - Tímea, Irma

Izgalmas határidők az EP-választásig

A június 7-ei európai parlamenti (EP) választásig még 11 fontos határidő, határnap lesz a választási eljárásban.
2009. május 16. szombat 10:26 - HírExtra
Az első határnap május 18-a, a választáson listát állító pártok ettől a naptól kezdve juthatnak hozzá a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEK KH) a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez, amennyiben ezt kérik és fizetnek érte. Ettől a naptól kérhetik a választáson induló pártok a közszemlére tett névjegyzék másolatát a helyi választási iroda vezetőjétől is.

A következő határnap május 19-e: a jogszabály szerint ha valakit több listán is jelöltnek ajánlottak, akkor legkésőbb eddig az időpontig kell nyilatkoznia arról, melyik jelölést fogadja el. Ilyen többes jelölés nincs a mostani EP-választáson.

A következő fontos dátum május 20-a: az Országos Választási Iroda (OVI) eddig az időpontig értesíti az Európai Unió tagállamainak megfelelő szerveit arról, mely uniós polgárok kérték felvételüket a magyarországi névjegyzékbe. Az országos közszolgálati műsorszolgáltatók a listát állító pártok politikai hirdetéseit a május 20-ától június 4-ig terjedő időszakban legalább háromszor ingyenesen közlik.

A választópolgárok május 22-éig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, amennyiben a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, de élni kívánnak választójogukkal. A választók az ország 100 külképviseletén adhatják le voksukat, a névjegyzékbe vételt személyesen vagy ajánlott levélben a lakcím szerint illetékes települési jegyzőtől lehet kérni.

Aki már korábban kérte a külképviseleti névjegyzékbe vételét, szintén eddig az időpontig módosíthatja annak a külképviseletnek a megjelölését, ahol a választójogát gyakorolni kívánja, illetve kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből és visszavételét a lakcíme szerinti névjegyzékbe.

A listát állító pártok legkésőbb május 29-én 16 óráig jelenthetik be a választási bizottságok megbízott tagjait a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság esetén a helyi választási iroda vezetőjénél. A listát állító pártok külképviseleti megfigyelőt legkésőbb május 29-én 16 óráig jelenthetnek be az Országos Választási Bizottságnál.

A helyi választási iroda vezetője a külképviseleti névjegyzék adatait május 30-ig küldi meg az Országos Választási Irodának.

A következő fontos határidő június 5-e: aki június 7-én nem a lakóhelyén kíván szavazni, június 5-én 16 óráig kérhet igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján. Igazolást ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az június 2-áig megérkezzen az illetékes helyi választási irodához. Igazolást legkésőbb június 5-én 16 óráig lehet kiadni.

A módosított névjegyzék június 5-én 16 óráig tekinthető meg a polgármesteri hivatalban. Ugyancsak június 5-én szintén ingyenesen teszik közzé az országos közszolgálati műsorszolgáltatók a jelölőszervezetek által készített politikai hirdetéseket. A választási kampány június 5-én 24 óráig tart.

Június 6-án, a szavazás előtti napon már tilos választási kampányt folytatni vasárnap este 7 óráig, a szavazókörök bezárásáig. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken június 6-án, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet szavazni.

Június 7-én, a választás napján nemcsak a magyarországi szavazókörökben, de a külképviseleteken is lehet szavazni helyi idő szerint 6 és 19 óra között.

A pártoknak június 7-én 16 óráig kell megsemmisíteniük a KEK KH-tól a kampány céljára kapott személyi- és lakcímadatokat, az erről készített jegyzőkönyvet legkésőbb június 10-én 16 óráig kell átadni az adatszolgáltatónak.

Az ajánlószelvényeket, valamint a jelölés érvényességének megállapításához vezetett technikai nyilvántartást az OVI június 7-én semmisíti meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását