2024. május 4. - Mónika, Flórián

Balázs Péter a kettős állampolgárság jogrendjéről

A kettős állampolgárságnak a jogrend szerint is egyéni elbírálási rendje van, "tömegesen, biankó szétszórni nem lehet", mert így nem érné el célját.
2009. május 15. péntek 16:45 - HírExtra
Balázs Péter hangsúlyozta, egy európai uniós tagállamnak tudatában kell lennie annak is, hogy "nemcsak magyar állampolgárságot adunk, hanem ez egyben uniós állampolgárság is, ami jogokat jelent, és ezeknek a jogoknak alkalmazói a többi tagállamok is".

Feltétel nélkül a kettős állampolgárságot senkinek nem szokták odaadni - tette hozzá.
Simicskó István pénteken közölte, a KDNP négypárti tárgyalást kezdeményezett a vajdasági magyarok állampolgárságáról jövő szerdára.

Azzal összefüggésben, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök pénteken a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács ülésén egyebek mellett azt mondta, hogy az autonómiatörekvések korszerű törekvések, amelyeket Magyarországnak kötelessége támogatni, a külügyi tárca vezetője közölte: nemzetpolitikán általában azt érti, amikor az egész magyar nemzettel kapcsolatos cél- és eszközrendszerről van szó.

Ehhez a nagyon komplex fogalomhoz képest az autonómia egy a nagyon sok eszköz közül. "Azt semmiképpen nem mondanám, hogy (...) ez a csodaszer" - mondta. Hangsúlyozta, az autonómia esetében nem lehet olyan szabályokról beszélni, amelyek általában vonatkoznak mindenkire, "nem lehet konfekciószabályokkal dolgozni".

Ha az illető közösségnek valóban az autonómia az igazi célja, és ha a nemzetközi normák szerint is járható út, attól kezdve lehet abban segíteni, hogy az állam, amelyben él, az autonómia elérését tegye lehetővé - fejtette ki. Hozzátette: vigyázni kell, nehogy több kárt okozzunk, mint hasznot; "nagyon könnyű ilyen érzékeny ügyekben - nemzetközi dimenziókban - (...) konfliktushelyzetbe manőverezni magunkat".

Balázs Péter tájékoztatóján, amelyet abból az alkalomból tartott, hogy közeledik minisztersége első hónapjának vége (április 20-ától tölti be posztját), bemutatta a tárca új szóvivőjét, Mátrai Zsuzsát, aki Szelestey Lajost fogja hétfőtől váltani.

Mátrai Zsuzsa elmondta, tíz éve dolgozik a Külügyminisztériumban, fő szakterülete az Európai Unió. Szóvivői munkája előtt Brüsszelben foglalkozott bővítési ügyekkel.
Szelestey Lajos külszolgálatban folytatja munkáját.

Balázs Péter az elmúlt négy hetet értékelve kifejtette: a külpolitika feladata, hogy segítse a kormány válságkezelő erőfeszítéseit, közvetítse a külföldi partnerek felé azokat a lépéseket, amelyeket a kormány megtett. Igyekeznek a bizalmat növelni, a javuló gazdasági eredményeknek megfelelő nemzetközi visszhangot kelteni - tette hozzá.

Elmondta: megindult "a külpolitikai offenzíva", kapcsolatba lépett az ország nagy partnereivel és a szomszédos államokkal. Külön kiemelte szerdai pozsonyi tárgyalását, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "elértünk egy fordulóponthoz". Felidézte: szlovák partnerével együtt kijelentették, hogy a problémákat ezentúl nem üzengetéssel, nem panaszkodással próbálják megoldani, hanem közösen, tárgyalásokon.

"Ki-ki maga kezeli a szélsőségeit, de hogy ha a közös határon átlépnek, akkor ez közös üggyé válik" - ismertette a megbeszélés részleteit.Kiemelte, nagyon nagy gesztus, hogy az államnyelvtörvény módosításáról, amely már törvényhozási szakaszban van, hajlandó tárgyalni Szlovákia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását