2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az önkormányzati tiszteletdíjakat is csökkentené az MSZP

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az önkormányzatok saját hatáskörükben csökkentsék cégeik igazgatótanácsainak és felügyelőbizottságainak létszámát, illetve a tagok tiszteletdíját - mondta Gy. Németh Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2009. május 15. péntek 13:15 - HírExtra
A szocialista politikus átlagosan 15 százalékos tiszteletdíj-csökkentést javasol, amely ugyanakkora mértékű, mint a miniszteri fizetések csökkentése. Az Országgyűlés hétfőn szavaz a miniszteri fizetések csökkentéséről szóló törvényjavaslatról.

Kérdésre válaszolva Gy. Németh Erzsébet más kategóriába tartozónak tartotta azt, ahol 20-40 ezer forintos a tiszteletdíj, és azt, ahol 200 ezer forint feletti a juttatás.

A parlament önkormányzati bizottságának elnöke közölte, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a részvénytársaság igazgatósága legalább 3, legfeljebb 11 tagú lehet, míg a felügyelőbizottságnak legalább 3 legfeljebb 15 tagja lehet. Megjegyezte, az önkormányzati vállalatok többségében a maximumhoz közelít a testületek létszáma.

Példaként említette, hogy Szegeden általában ötfősek ezek a testületek, 20 és 40 ezer forint közötti tiszteletdíjjal, Debrecenben ugyancsak ötfősek, a felügyelőbizottságokban 40 ezer forint a juttatás, kivéve a vagyonkezelőt, ahol havonta 150 és 250 ezer forintot fizetnek a tagoknak.

Gy. Németh Erzsébet a fővárosi cégekről közölte, a BKV igazgatótanácsának elnöke 317 ezer forintos, a felügyelőbizottság elnöke pedig 240 ezer forintos havi tiszteletdíjban részesül.

Hozzáfűzte: a Közterület-fenntartó Zrt. felügyelőbizottságának elnöke 185 ezer forintot kap, míg a Vidámparkot működtető cég igazgatóságának elnöke 210 ezer forintban, a felügyelőbizottság elnöke 145 ezer forintban részesül.

Hozzátette: az önkormányzatok több mint ezer olyan céget működtetnek, melyet közfeladatokhoz kötődő tevékenységet folytatnak, a tisztségviselők díjazása több milliárd forintot tesz ki.

Gy. Németh Erzsébet azt mondta, hogy válság idején az állam mellett az önkormányzatoknak is különösen takarékosan kell működniük. "A baloldal vezette kormányok 2002 óta következetesen spórolnak az állami vezetőkre költött közpénzeken" - fogalmazott.

Utalt arra, folyik annak az előkészítése is, hogy a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinek, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak juttatásait is jelentősen csökkenteni lehessen.

Gy. Németh Erzsébet elmondta: kétharmados jogszabályról lévén szó, kevés esélyt látnak a módosítására, de nem tettek le arról, hogy ezt a kérdést törvényben rendezzék. Addig is azt kérik az önkormányzatoktól, hogy saját hatáskörükben járjanak el.

Közölte, hogy egyeztetést kezdeményez az önkormányzati szövetségekkel, szervezetekkel, hogy mielőbb hatékony megoldást találjanak arra, hogyan lehet csökkenteni a tiszteletdíjakat.

Kitért arra, hogy amikor a Fidesz korábban kezdeményezte az állami cégek igazgatótanácsai és felügyelőbizottságai létszámának és a tagok tiszteletdíjának csökkentését, akkor az MSZP azt javasolta, hogy terjesszék ki az előterjesztést az önkormányzati cégekre is. Sajnos ez az ügy megrekedt, a Fidesz ezt nem támogatja - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását