2024. május 6. - Ivett, Frida

Előrehozott szakképzési évfolyamok?

Az MSZP becslése szerint első évben mintegy 30-50 intézmény élhet a lehetőséggel, és szervezhet előre hozott szakképzési évfolyamot, ha a vonatkozó jogszabályt elfogadja a parlament.
2009. május 14. csütörtök 16:05 - HírExtra
A szocialista képviselő sajtótájékoztatóján úgy számolt, hogy a szakképzésből most évente mintegy tízezren morzsolódnak le, s néhány ezer diák számára biztosan indítanak ilyen, a szakképzést már nyolcadik után lehetővé tévő osztályokat.

Elmondása szerint száz körüli azoknak a szakmáknak a száma, ahol reális ezt a típusú oktatási formát elindítani. Példaként említette többi között az épületlakatos, a hegesztő, a színesfém-feldolgozó, a könyvkötő, a ruházati eladó szakmákat.

A tervek szerint az oktatási intézmények ősszel már dönthetnének arról, hogy a 2010-es tanévtől szerveznek-e a meglévő képzési kínálatuk mellé előre hozott szakképző osztályokat.

A javaslat szerint a diákok a nyolcadikat követően, az eddiginél egy évvel rövidebb képzés után, három vagy négy év alatt juthatnának szakmunkás-bizonyítványhoz.

Tanulmányaik később beszámíthatóak lennének, ha úgy döntenek, hogy érettségi vizsgát akarnak tenni.Tatai-Tóth András a parlament előtt lévő törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül megemlítette Szabó Zoltán és Kolber István szocialista képviselők beadványát, amely a szakképzési törvénnyel való összhangot teremtené meg.

Kitért arra a fideszes módosító javaslatra is, amely szerint akkor lehetne ilyen évfolyamot szervezni, ha a lemorzsolódás az adott intézményben minden évben legalább 10 százalékos. Ez a javaslat a képviselő szerint nem életszerű, hiszen a lemorzsolódás különösen az első és második évben jelentős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását