2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nincs gond az SZDSZ listájával

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerint nem befolyásolja a jelölés törvényességét, hogy az SZDSZ keltezetés nélkül adta le az egyik formanyomtatványt, amelyen a jelöltjeit jelentette be az Országos Választási Bizottságnál (OVB).
2009. május 13. szerda 11:50 - HírExtra
Az OVB múlt pénteken vette nyilvántartásba az SZDSZ listáját a június 7-ei európai parlament (EP) választásra. A határozatot többen megtámadták, Novák Előd Jobbik-delegált már az OVB ülésén jelezte, hogy az LB-hez fordul az ügyben.

Az LB szerdán két beadványt tárgyalt az ügyben. Mindkét beadványozó - egy ügyvéd foglalkozású, jogi szakvizsgával rendelkező személy és egy másik kérelmező - a törvényes határidőn belül nyújtotta be felülvizsgálati kérelmét az LB-hez, és azt kérték, hogy az LB változtassa meg az OVB határozatát.

A jogi szakvizsgával rendelkező kérelmező azt kifogásolta, hogy az SZDSZ a választáson való indulási szándékának bejelenésekor az L1 nyomtatványt dátumozás nélkül adta le. Szerinte az okirat alaki hiányossága így jogsértő. Az LB megállapította, hogy az L1 nyomtatvány valóban hiányos tartalmú volt, ez azonban nem befolyásolta a jelölés törvényességének megállapíthatóságát.

"Az irat keltezése önmagában a kiállítás időpontját hivatott igazolni. A jelölés törvényessége, megfelelősége szempontjából azonban nem a nyomtatvány kiállításának, hanem a benyújtásának van relevanciája" - fogalmazott végzésében az LB. Hozzátették: az SZDSZ a listát határidőben, az ajánlószelvények átadásával bejelentette, amelyet az OVB erről kiállított igazolása hitelt érdemlően bizonyít. Az LB ezért helybenhagyta az OVB határozatát, amellyel nyilvántartásba vetet az SZDSZ listáját.

A másik kérelmező felülvizsgálati kérelmében azt írta, a párt az L2 nyomtatványt nem látta el keltezéssel, és arra hivatkozott, hogy a nyomtatvány pontos kitöltése jogszabályi kötelezettség, annak elmulasztása az ügy érdemére kihatóan jogsértő.

Az LB megállapította, hogy a keltezés hiánya nem az L2, hanem az L1 nyomtatványra vonatkozott, tehát a kérelmező által megjelölt L2 nyomtatvány keltezéssel ellátott volt. A bíróság szerint "a bejelentéshez szükséges formanyomtatvány hiányossága - a keltezés hiánya - az érdemre ki nem ható hiányosság, ez okból a nyilvántartásba vételre irányuló kérelem nem utasítható vissza". Ezért a bíróság helybenhagyta az OVB határozatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását