2024. május 27. - Hella

Tovább romolhat a pénzünk

Az elemzőket kissé meglepte a konszenzusos várakozásnál 0,4 százalékponttal magasabb, 3,4 százalékos áprilisi inflációs adat, úgy vélik, a júliusi áfa- és adóemelést követően 5, de akár 6 százalék fölé is ugorhat a pénzromlás üteme.
2009. május 12. kedd 10:50 - HírExtra
Hasonlóan látja Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője is, aki szerint az áprilisi adatban a vártnál erőteljesebben megjelenik a forint gyengülésének hatása. Úgy vélte, ez a hatás jóval nagyobb volt, mint amivel az elemzők kalkuláltak, s ezért is volt a konszenzusnál 0,4 százalékponttal rosszabb az adat. A tartós fogyasztási cikkek ára a deviza gyengülése miatt például 1,4 százalékkal emelkedett, s nőtt a szolgáltatások, például a repülőjegyek és a ruházati cikkek ára is.

Suppan Gergely szerint az inflációt ugyan a bázishoz képest csökkenő élelmiszeráraknak mérsékelniük kellett volna, ám ez nem történt meg, mivel a szolgáltatások ára is emelkedett 2008 áprilisához képest. Negatívan hatott a folyamatokra az is, hogy áprilisban több gyógyszer ára nőtt.

Nyeste Orsolya úgy vélte, az adóemelések hatásra sem nő jóval 5 százalék fölé az infláció júliusban, ám nem kizárt, hogy decemberben már 7 százalék körüli lesz az éves adat. Az elemző az idei éves átlagos áremelkedést 4,5-4,7 százalék közöttire várja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását