2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Tengerparti ország lehet Bolíviából

"Tengerparti országgá" válhat Bolívia: Chile ugyanis bejelentette, hogy kész tanulmányozni három építészének tervét, amelynek értelmében a saját tengeri kijáratot 130 éve igénylő és azért egyszer már háborút is vívott (és vesztett) Bolívia 150 kilométeres alagúttal jutna ki - Chile alatt - a Csendes-óceánhoz.
2009. május 12. kedd 14:59 - HírExtra
A három neves chilei építész - Fernando Castillo, Humberto Elisah és Carlos Martner - elgondolása szerint az alagút Chile északi részén, a perui határ közelében vezetne el egy mesterséges szigetre, amelyet az alagút fúrása során kitermelt anyaggal töltenének fel.

"Kormányunk nyitott minden olyan javaslatra és gondolatra, amely elősegítheti a latin-amerikai integrációt" - mondta Mariano Fernandez chilei külügyminiszter hétfői sajtóértekezletén. Hozzáfűzte: meghívta Fernando Castillót, hogy jöjjön el hozzá és mondja el, miről van szó. "Meg akarom hallgatni elgondolását, meg akarom nézni a tervet és meg akarom vitatni vele."

A Chile (és Peru) ellen vívott csendes-óceáni háború nyomán Bolívia elvesztette 400 kilométeres tengerpartját, és a szegény latin-amerikai ország gazdaságilag sohasem heverte ki ezt a veszteséget. A bolíviai alkotmány továbbra is "elidegeníthetetlen jognak" és "állandó célnak" nevezi az önálló tengeri kijáratot.

Bolívia és Chile között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat, de az előbbi tengeri kijáratának kérdéséről rendszeresen tárgyal egy vegyes bizottság keretében a két kormány, amelyek között egyébként meglehetősen jó a kapcsolat - jegyezte meg az AFP.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását