2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Bízni kéne a rendőrségben?

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint meg kell erősíteni a rendőrség iránti bizalmat, ebben a rendőrök mellett a politikusoknak, az állami vezetőknek és az állampolgároknak is dolguk van.
2009. május 12. kedd 18:41 - HírExtra


A kormányfő a rendőrség budapesti székházában tartott keddi parancsnoki állománygyűlésen kitért arra, hogy a válságkezelő program pillérei közül a munkahelyek védelme, a gazdasági egyensúly helyreállítása, az ország újbóli növekvő pályára állítása mellett a közbiztonságérzetet is javítani kell.

Hozzátette: a válság amellett, hogy nem független a nemzetközi válságtól, nemcsak gazdasági és szociális, hanem lelki jellegű is, aminek a legnyilvánvalóbb megjelenése a bizalomhiány.

A kormányfő a többi között a fokozottabb közterületi jelenlétet, a bűnügyi szolgálat növelését, a külső szervekkel - közterület-felügyelettel és polgárőrséggel - való szorosabb együttműködést határozta meg a rendőrség feladatának. Hozzátette: szükséges, hogy a jövőben jobban értékeljék a rendőrség erőfeszítését, és több együttműködésre van szükség az állampolgárok és a rendőrség között, valamint a politika világában is, hogy a rendőrség megbecsülése, értékelése a közvélemény szemében is helyreálljon.



A miniszterelnök kifejtette: egy-egy súlyosabb bűncselekmény hónapokra visszavetheti a közbiztonságba vetett bizalmat.

Mint mondta, a közelmúltban sok aggasztó tragikus bűncselekmény történt, "ezek közül is kiemelkedik az, amely roma polgártársaink ellen irányult". A kormányfő hozzátette: a támadásokat a Magyar Köztársaság intézménye elleni direkt támadásnak tartja, és azt várja és kéri a rendőrségtől, hogy mindent tegyen meg a bűncselekmény-sorozat megállítására és az elkövetők felderítésére.

Nem lehet sem személyi, sem szervezeti, sem jogi akadálya annak, hogy megvédjük az országot ettől az alantas, gyáva támadástól - szögezte le.

Felhívta a figyelmet arra, hogy régen sokan lenézték a Kádár-rendszer rendőrségét, azonban a szervezet az elmúlt húsz évben óriási utat tett meg a közbizalom felé. "Amit véghezvittek, a leglátványosabb sikertörténet. Köztiszteletben álló rendőrség épült fel az önök révén" - fogalmazott a miniszterelnök.

Bajnai Gordon kifejtette: azt várja a rendőröktől, hogy minden külső kritika ellenére, a jogos kritikát megfogadva és nem elbátortalanodva a jogtalan kritikától, a tudásuk, képességeik legjavát adva védjék a közbiztonságot és az országot.

Magyarország politikusainak - jöjjenek bármelyik oldalról - a dolguk az, hogy a rendőrség munkáját tiszteljék, ha kell, okkal kritizálják, de ok nélkül ne bántsák - jelentette ki a kormányfő. Hozzáfűzte: "több méltányosságra és önmérsékletre van szükség a politikusoktól abban, hogy támogassuk a rendőrséget munkájának védelmében, munkájának végzésében".

Mint fogalmazott, a kormány dolga, hogy a lehetőségek függvényében megadja mindazt az anyagi, erkölcsi, jogi támogatást, ami ahhoz kell, hogy a rendőrség a munkáját tisztességgel, a polgárok megelégedésére végezhesse.

A miniszterelnök közlése szerint a közterületi szolgálat növeléséhez szükséges túlóra fedezetét a kormány biztosítja, a kistelepüléseken intenzívebb rendőri jelenlét lesz, kiterjesztik a körzeti megbízotti hálózatot, állandó rendőri jelenlét vagy rendszeres járőrözés lesz a bűnözés által fokozottan érintett településeken.



Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány beszámolójában felidézte a rendőrség elmúlt évben indított és sikeresnek bizonyult programjait. Mint mondta, a már elindított programok folytatása, a bűnüldözési eredmények megtartása, javítása az idei év legfontosabb feladata.

A főkapitány ismertette a márciusban megkezdett, 61 pontos cselekvési program elemeit, amire korábban 14 milliárd forint támogatást kapott a rendőrség. Ennek részeként a leginkább veszélyeztetett mintegy 200 településen növelik a rendőri jelenlétet, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon március 1-től 150 fővel megerősítették a közterületi szolgálatot, amíg a másodéves hallgatók meg nem jelennek a szolgálati helyükön. Előre hozták a szakközépiskolákban a szakvizsgát, emiatt már 6 héttel a tervezett előtt, május 16-tól 780 fővel nő a közterületi rendőrök száma a fővárosban.

Kiemelte: a rendőrség számára becsületbeli ügy a romák elleni támadások elkövetőinek felderítése, a kiskunlacházi emberölés és a Cozma-ügy felderítése.

Április 30-ig 14 megyei rendőr-főkapitányság számolt be a közgyűlése előtt az elmúlt évi munkájáról, ezeket elfogadták a testületek. További 570 rendőrkapitányság is beszámolt települési önkormányzatnak, egyedül Balmazújvárosban nem fogadták el a beszámolót a létszámhiány elleni tiltakozásul.

Miközben a rendőrség csupa jeles és kitűnő osztályzatot kap, a sajtó és a politika egy-egy ügyet kiragadva támadja, ez pedig elbizonytalanítja az állományt - jegyezte meg Bencze József, hozzátéve, hogy nélkülözhetetlen ebben a helyzetben a minisztérium és a kormány támogatása.



Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az állománygyűlés után újságíróknak azt mondta: a miniszterelnök egyértelműen hitet tett az ez év tavaszán kezdődött program mellett. Hozzátette: a kormányfő világossá tette, hogy a kormány meg fogja adni mindazt a támogatást, ami szükséges a rendőrség által elvégzendő, az ország polgárai által elvárt fordulathoz. Közlése szerint ez jogszabály-módosítást és pénzt jelent.

Az MTI finanszírozást firtató kérdésére azt mondta: a kormányfő által bejelentett anyagi támogatás pluszpénzt jelent. Példaként említette, hogy azzal számoltak, ha a korpótlékot minden arra jogosult igénybe veszi, akkor ez éves szinten kétmilliárd forintba kerülne. Ezt utólagos elszámolással negyedévente biztosítanák a rendőrségnek. A miniszter hozzátette: mindemellett azonban a kormányfő a követelményeket is pontosan meghatározta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

rega
2009. május 13. 09:12
Kitől kap a rendőrség jeles osztályzatot? Budapesten hiába van rengeteg rendőr kizárólag a teherautósokkal foglalkoznak. Gyakorlatilag a rendőrök útonálló, kapzsi zsiványok lettek, akik alkalmanként 20 000 Ft-ért minden betarthatatlan rendelettől megvédik a fuvarozókat. Ezért nincs közbiztonság.
Baradlay
2009. május 12. 20:34
Majd,ha egy komcsi politikatol mentes rendorseg
lesz!Bencze,Drazse takarodo!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását