2024. május 4. - Mónika, Flórián

Népszavazás az EU-csatlakozásról

Népszavazás fogja eldönteni Izlandon, hogy a szigetország kezdjen-e csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval - jelentette be az izlandi kormány vasárnap.
2009. május 11. hétfő 09:11 - HírExtra
A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány a parlament pénteki alakuló ülése utáni első napokban benyújtja azt a törvénytervezetet, amelyben felhatalmazást kér a tagsági tárgyalások megkezdéséhez. A csatlakozást támogató szociáldemokraták szerint meglesz a parlamenti többség az uniós csatlakozási folyamat beindításához, és azt szeretnék, hogy Izland még július előtt beadja felvételi kérelmét.

Az euroszkeptikusnak mondott zöldek viszont továbbra is óvatosabbak. Steingrimur Sigfusson zöld párti pénzügyminiszter megismételte a vasárnapi sajtótájékoztatón, hogy pártja nem támogatja az uniós tagságot.

Izland EU-csatlakozása egészen a közelmúltig szinte elképzelhetetlen volt, a gazdasági világválság azonban súlyos károkat okozott az ország gazdaságában, s így ma már Izland 320 ezres lakosságának jelentős része támogatja a belépést, illetve az euró bevezetését. Az állami tévé által szerdán nyilvánosságra hozott Gallup-felmérés szerint a megkérdezettek 61,2 százaléka helyesli a csatlakozási tárgyalásokat, s csak 29,6 százalék van ellentétes véleményen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását