2024. május 21. - Konstantin

Megmenthető az Opel

Németországnak van terve az Opel vagyonának megvédésére a hitelezőktől, ha az anyavállalat General Motors a következő hónapban csődöt jelent.
2009. május 10. vasárnap 18:07 - HírExtra
A GM csődje esetén az Opel vagyonát egy vagyonkezelőnek adnák át, amely biztosítaná a hitelezők érdekeit, miközben egy bankkonzorcium áthidaló hitellel segítené az európai járműgyártót - jelentette ki a német gazdasági miniszter a Der Spiegelnek nyilatkozva. Amint azt Karl-Theodor zu Guttenberg elmondta, így az Opel fennmaradása biztosítva lenne, amíg a befektetőkkel a végső megállapodás megszületik. Kizárta azonban, hogy a német állam részt vásárolna a cégben, de a kormány az áthidaló hitelnyújtásban esetleg részt venne.

Egyúttal sürgette a GM európai üzlete iránt érdeklődő befektetőket, hogy gyorsan lépjenek a GM fenyegető csődje miatt. - Gyors, megbízható információt szeretnénk a befektetőktől - mondta.

Az olasz FIAT háromoldalú egyesülést akar a Chryslerrel és a GM európai üzletágával. Az osztrák-kanadai autórészegység-gyártó, a Magna szintén érdeklődik az Opel iránt. Az Egyesült Arab Emírségek viszont a miniszter térségbeli látogatásán azt jelezték, hogy egyelőre nem érdeklődnek az Opel iránt, világosabb állásfoglalásra várnak a GM és az Opel helyzetét illetően. A FIAT elsősorban egy nagy vállalati egység létrehozásában gondolkodik, amelynek tagja lenne az Opel, mint a GM európai részlege, de a GM latin-amerikai szervezete is, a FIAT mellett. Egy nagyvállalat, amelyik évi 6 millió autót gyártana.

A Magna is a hírek szerint egy több nemzetiségű vállalatóriásban gondolkodik. A német sajtó úgy tudja, hogy az Opelt és az orosz GAZ autógyárat egy tető alá hozná, és az új vállalkozásban az ő 20 százalékos részesedése mellett lenne az oroszoknak (a GAZ-nak és a Sberbanknak együtt) 30 százalékos része, de a GM-nek is maradna 40 százalék. Ez a csoport évi egymillió autót küldene piacra. A GAZ fő tulajdonosa azonban állítólag nem lát fantáziát az Opellel való közösködésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását