2024. május 3. - Tímea, Irma

Megmenekülhet a Herz szalámi

A Herz Szalámigyár problémáit is orvosolhatja az a 30 milliárd forintos hitelkonstrukciós csomag, amelyről folynak a végső szakmai egyeztetések.
2009. május 10. vasárnap 10:08 - HírExtra
Várhatóan két héten belül kerül a kormány elé az a 30 milliárd forintos hitelkonstrukciós csomag, amely adott feltételek teljesülése esetén segítséget nyújthat a finanszírozási gondokkal küszködő nagyobb élelmiszeripari cégeknek - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium államtitkára. A szakpolitikus szerint ez orvosolhatja a Herz problémáit is, ha a vállalat megfelel a feltételeknek, például nem áll felszámolási eljárás alatt.

A Herz Szalámigyár Zrt.-nél elmondták, hogy a cég jövője a finanszírozási problémáik megoldásától függ. Ha lesz finanszírozás, nem kerül sor elbocsátásra, sőt, akár további munkaerőre is szükség lehet, ha nem, akkor viszont további elbocsátásra kényszerülhet a cég. A napokban 130 ember elbocsátását jelentette be a munkaügyi központnak a Herz Szalámigyár Zrt.

A Herznél létezik egy megalapozott reorganizációs terv, amely tartalmazza a pénzügyi igényeket is. Jelenleg a cég forgóeszköz-finanszírozási igénye 1,6 milliárd forint, ennek biztosításáról azonban eddig eredménytelenül tárgyaltak a cég egyetlen hitelezőjével, a CIB Bankkal.

Tájékoztattak arról is, hogy a vállalat teljes hitelállománya közel 4 milliárd forintra tehető, amelynek átstrukturálására lenne szükség. A Herz menedzsmentje szerint ez alapvető, mert a termelésük igen forrásigényes, egy-egy szalámi érlelési ideje 3 hónap, vagyis az árbevétel lassan érkezik, ezt az időszakot pedig finanszírozni kell.

A társaság jelenleg több mint 350 dolgozóval működik, azonban csúcsidőben akár 400-500 embert is foglalkoztat. Évente mintegy 7.000 tonna húst dolgoz fel. A cég exportja meghaladja az egymilliárd forintot. A teljes belföldi szárazáru-piacon a Herz részesedése 10 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását