2024. május 4. - Mónika, Flórián

Akik biztos, hogy indulhatnak az EP-választáson

Nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MCF Roma Összefogás Párt, valamint a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listáit a június 7-ei EP-választásra az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap esti ülésén.
2009. május 10. vasárnap 21:23 - HírExtra
Ez azt jelenti, hogy az éppen négy hét múlva esedékes európai parlamenti választáson tíz párt nyolc listán indulhat. (Két-két párt közös listát állított.) A már említett pártokon túl a Jobbik, az MSZP, az MDF és az SZDSZ listáit vette nyilvántartásba korábban az OVB.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjének tájékoztatása szerint a szelvények ellenőrzése nyomán a Fidesz-KDNP leadott ajánlószelvényei között 28.865, a Munkáspártnál 23.788, az LMP-HP-nél 23.528-at, míg az MCF Roma Összefogás Pártnál 21.207 elfogadhatót találtak. (Listát az a párt, vagy pártok állíthattak, akik egyedül vagy közösen összegyűjtöttek legalább 20 ezer érvényes ajánlószelvényt.)

A többtízezer ajánlás hétvégi ellenőrzésében csaknem száz köztisztviselő vett részt.
A pártoknak meg kellett nevezniük a listán szereplő jelöltjeiket is; a listákon legfeljebb 66 jelölt szerepelhetett. Maximális számú jelöltet a nyolc lista közül három állított: az MSZP, az MDF és a Fidesz-KDNP. Az MCF Roma Összefogás Párt 34, a Munkáspárt 29, a Jobbik 24, az LMP-HP 23, míg az SZDSZ 22 jelöltet indított.

A listát állító pártok delegáltat küldhetnek az OVB-be a választási időszak idejére, akik ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint a testület állandó tagjai. A közös listát állító pártok azonban csak egy delegáltat küldhetnek a testületbe, és azok a pártok, akiknek a képviselője már ott ül (parlamenti pártok), azok újabbat már nem delegálhatnak.

Magyarország 22 képviselőt küldhet a június 7-ei választás után az EP-be. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, illetve nem lehet levenni róla jelöltet, és a párt a listáját nem vonhatja vissza. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép.

Az OVI honlapján, a www.valasztas.hu oldalon megjelentetik a jelöltek fényképét és önéletrajzát.
Az OVB vasárnapi határozatai csütörtökön emelkednek jogerőre.

Novák Előd, a testület Jobbik-delegáltja jelezte, hogy hétfőn megtámadja az SZDSZ nyilvántartásba vételét a Legfelsőbb Bíróságon, mert az egyik, a liberálisok által az OVI-nak leadott dokumentumon nem szerepelt keltezés. Közölte azt is: feljelentést tesz a rendőrségen, mert az MCF Roma Összefogás Pártra adott szelvények között "százszámra" talált hamisat.

Novák Előd ez irányú bizottsági kezdeményezésével a testületi ülésen egyedül maradt. (A januári ferencvárosi időközi országgyűlési választáson, hasonló okokból megtett kezdeményezése nyomán a rendőrség nyomozást indított, ami jelenleg is tart.)

Szoboszlai György OVB-tag "a jövőre nézve" arra tett javaslatot az OVI-nak: ha felmerül az ajánlószelvényekről, hogy nem hivatalos módon készültek, akkor ezekkel keresse meg az Állami Nyomdát és kérje ki véleményét. Utalt arra, hogy az általa az ülésen kézbe kapott ajánlószelvények közül szerinte több másféle papírból készült, mint az eredetiek.

Rytkó Emília válaszul közölte: a törvény nem ad az OVI számára felhatalmazást arra, hogy a választópolgárok személyes adatait tartalmazó ajánlószelvényeket nyomdászoknak átadják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását