2024. április 29. - Péter

Haydn progresszív

Haydn Aki hűtlen, pórul jár című operáját vasárnap a Művészetek Palotájában (MüPa) kétszer, délelőtt és délután is eljátsszák.
2009. május 8. péntek 14:11 - HírExtra
A marionettbábokat, a díszletet és a jelmezeket Orosz Klaudia tervezte, a figurákat Szívós Károly és Török Ágnes mozgatja.

Mindkettőjüknek van operai gyakorlata, hiszen a Kolibri Színházban műsoron van Mozart Szöktetés a szerájból című daljátékának bábváltozata - mondta Oberfrank Péter, a darab karmestere az MTI-nek. A Mozart-opera figuráit most kiállítják a MüPában, hogy bemutassák a zsinóron mozgatott bábuk, a marionettek világát.

Az Esterházy hercegek szolgálatában töltött három évtized alatt Joseph Haydn két tucat olasz operát komponált, köztük 1773 tavaszán az Aki hűtlen, pórul jár címűt.

Az énekesek és a bábok együtt lesznek színen Novák János rendező elképzelése szerint; az élő előadás és a bábjáték találkozásából sok lehetőség adódik - mondta Oberfrank Péter. A cselekmény párhuzamosan fut, tehát ha a bábok között például pofon csattan, az élő szereplők tapsolnak.

Az opera szakos növendékek félévkor már vizsgáztak egy Haydn opera-összeállítással, amelyben e darab részlete is szerepelt. Most az egyetemisták közül Kelemen Dániel, Wagner Adrienne, Pataki Dániel és Kis Tivadar lép színre, őket a korábban diplomázott Gál Gabi egészíti ki.

Három kivételével minden ária elhangzik, a nagyon hosszúakon - a gyerekközönség miatt - rövidítettek. A recitativók helyett a szöveg prózában szól magyarul, Kovalik Balázs és Fábri Péter által korszerűsítve.

Haydnnak ezt az alkotását Mária Terézia eszterházai látogatásakor is eljátszották. Az előadás meglepetéseként a császárnő a MüPa előadását is meglátogatja...

A történet a kor vígoperáinak megfelelően fordulatokban, vígjátéki jelenetekben bővelkedik: Filippo gazda a lányát, Sandrinát a tehetős parasztnak, Nenciónak szánja, és ezzel mindjárt négy fiatal boldogságát veszélyezteti. Egyikük álruhát öltve, különböző szerepekben felbukkanva olyan ravaszul kuszálja össze a szálakat, hogy a végén mindenki a saját párjára talál. Hogy a hűtlen valóban pórul jár-e, ennek eldöntése a nézőre vár.

A kiváló humorú Haydn nagyon kedvelte a bábszínházat, kismartoni házában még saját marionettszínpada is volt. Szívesen komponált báboperákat, közülük azonban az évszázadok során a legtöbb elveszett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását