2024. május 18. - Erik, Alexandra

Habsburg György, akinek tényleg a vérében van a politika

Habsburg Györggyel, az európai parlamenti választások MDF-es jelöltjével beszélgettünk, aki a HírExtrának elárulta, mi lenne a legfontosabb feladat az Európa Parlamentben, és hogy ő mivel tudna ehhez a legjobban hozzájárulni.
2009. május 8. péntek 07:59 - HírExtra



Kiket szeretnének megszólítani?

Én azokhoz szeretnék szólni, akiket az az Európa érdekel, ahol ők maguk is élnek. Vidéki kampányútjaim során szeretnék mindazoknak a rendelkezésére állni, akik többet akarnak megtudni az Unióról, és az MDF Unióval kapcsolatos véleményéről.

Eddig milyen a tapasztalata ezzel kapcsolatban?

Nagyon pozitív. Az embereket vidéken és a városokban is alapvetően érdekli Európa. A gond, hogy van egy információs hiány, ami miatt esetleg sokan szkeptikusak az EU-val szemben. Sajnos nehéz úgy az EU-ról beszélni, hogy közben a többi párt nem az információk minél pontosabb eljuttatását tartja szem előtt, hanem kizárólag saját belpolitikai céljait. Az MDF ezért nagyon egyedül maradt.

Hogyan segítené elő, hogy minél többet tudjunk a kinti munkájáról?


Nagy hibának tartom, hogy mikor valaki EP-képviselő lesz, Brüsszelbe költözik. Én biztosan itthon maradnék, és csak dolgozni járnék az uniós intézményekbe. Így például sokkal sűrűbben tudnék itthon tájékoztatást adni arról milyen munka folyik éppen az EP-ben. Az emberek így napról napra követhetnék, hogy épp mivel is foglalkozik a képviselőjük.



Mi a legfontosabb cél, amit az Uniónak el kellene érnie?


Ha tömören kellene válaszoljak: a lisszaboni szerződés ratifikálása. Ez jelenleg a leglényegesebb kérdése az EU-nak, mert csak ennek elfogadása és hatálybalépése után lehet a többi fontos kérdést tárgyalni. Ezek közt van például az Unió minden intézményének erősítése, több hatáskör az Európai Parlamentnek illetve az Európai Bizottságnak. De ide tartozik a további bővítés is - aminek én feltétlen híve vagyok -, vagy éppen a közös külpolitika kidolgozása.

Ez utóbbival súlyos gondok vannak.


Valóban nem szerencsés, hogy 27 tagállam külügyminiszterei nemzetközi konfliktusokban 27 féle véleményt képviselnek, az Unióé pedig a huszonnyolcadik. Ez így nem vehető komolyan. Ezek a kérdések azonban mind a lisszaboni szerződés elfogadásán múlnak.

Miért ellenzik sok országban ezt?

Mert keveset tudnak az emberek az EU-ról. Sajnos az Unió rosszul kommunikál a polgáraival, hatalmas összegeket költenek rosszul előkészített információs kampányokra.

A gond persze nem csak Brüsszellel van.


Bizony, a nemzeti kormányok sokszor dolgoznak az EU „ellen”. Mikor népszerűtlen intézkedést vezet be egy adott ország, a kormány áthárítja a felelősséget saját magáról és ujjal mutogat Brüsszelre. Nem egy ilyen történt Magyarországon is.

Mi lenne siker az MDF számára az EP-választáson?

Két képviselő bejutását én annak tartanám, és úgy vélem erre minden esélyünk megvan.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását