2019. november 22. - Cecília

10 évet kaphat az, aki rendőrre támad?

Az igazságügyi tárca javaslata alapján duplájára, tíz évre nőne a maximálisan kiszabható büntetésük azoknak, akik például egy demonstráción felfegyverkezve kezet emelnek a rendőrre; erről a Rendészeti Védegylet elnöke, Katus Károly beszélt az MTI-nek.
2009. május 8. péntek 08:53 - HírExtra
A Rendészeti Védegylet szerint a szigorítás jelentősen csökkentheti a rendőrök ellen irányuló, 2006 óta egyre gyakoribb, erőszakos cselekmények számát - erről a szervezet elnöke, Katus Károly beszélt az MTI-nek.

A rendőr alezredes szerint 2006 óta tízszeresére nőtt a rendőröket ért fenyegetések és erőszakos cselekmények száma. Hozzátette: ha a büntető törvénykönyv javasolt szigorítását elfogadják, az embereknek át kell gondolniuk, megéri-e több éves szabadságvesztést kockáztatni azzal, hogy leverik egy rendezvényt biztosító rendőr sapkáját, vállapját, vagy követ, esetleg libát dobjanak rá.

A jelenlegi szabályozás alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azt, aki hivatalos személy elleni erőszakot követ el. Ha ezt csoportosan vagy felfegyverkezve követik el, az elkövető 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ez utóbbit szigorítaná a tervezet, amely a jövőben akár 10 évig terjedő szabadságvesztést is kiróhatóvá tenne a hasonló esetekben.

Az alezredes arra figyelmeztetett, hogy hivatalos személy elleni erőszakot követ el az is, aki a rendőrt jogszerű eljárásában akadályozza. Kiemelte: ezeknek az eseteknek a száma is jelentős emelkedést mutat az elmúlt években. Példaként említette, hogy ebbe a körbe tartozik az is, ha egy járőrpárost húszan körbevesznek, és nem hagyják végezni a munkáját.

Hozzáfűzte: az ilyen esetek indokolták, hogy az országban az elmúlt időszakban több helyen a Készenléti Rendőrség állományával kellett megerősíteni vidéki egységeket. Ha elfogadják a törvénymódosítást, a csoportos elkövetés miatt a hasonló esetek szintén akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők lesznek.

Katus Károly emlékeztetett: a Rendészeti Védegylet több éve javasolta, hogy a rendőröket a büntető törvénykönyv külön is sorolja fel a hivatalos személyek között. Jelenleg a jogszabály csak azt mondja ki, hogy hivatalos személynek számít az, aki "jogszabály alapján közhatalmi, államigazgatási feladatokkal megbízott szervnél, testületnél az a személy, aki közhatalmi, államigazgatási feladatot lát el". A tárca tervezete külön nevesítené a rendőröket és a pénzügyőröket is a Btk.-ban - tette hozzá az alezredes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását