2024. április 18. - Andrea, Ilma

Korrupcióellenes nyilatkozatot akarnak

Korrupcióellenes nyilatkozat aláírására szólította fel a magyarországi politikai pártokat a Transparency International Magyarország - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2009. május 6. szerda 17:17 - HírExtra
A szervezet egy olyan, általuk előre megfogalmazott nyilatkozat aláírását szorgalmazza, amelyet közlésük szerint még kedden küldtek el a Fidesz, a KDNP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ vezetőinek.

Ha a pártok aláírnák a Transparency International Magyarország által megszövegezett nyilatkozatot, annak értelmében egyetértenének azzal, hogy "a jelenleg hatályos összeférhetetlenségi szabályokon túl nem tölthet be állami vezetői funkciót, és nem lehet közpénzből működő társaság vezető tisztségviselője olyan személy, akivel szemben (vagy az általa vezetett olyan társasággal szemben, amelyben ő jelentős befolyással bír), a kinevezésére tett javaslatot megelőző tíz évben polgári, büntető, versenyjogi vagy egyéb jogerős marasztaló határozat született közpénzek felhasználásával, adók, járulékok, köztartozások be nem fizetésével kapcsolatban".

A nyilatkozat aláírásával a pártok arra is kötelezettséget vállalnának, hogy minden év december 9-én, a korrupció elleni világnapon értékelik a nyilatkozatban foglaltak megvalósulását, és áttekintik a nyilatkozat tartalmát, azzal a céllal, hogy fokozatosan szigorítsák a közfunkciókat betöltő személyekre vonatkozó etikai elvárásokat - olvasható a közleményben.

A szervezet a nyilatkozatot ugyan csak a Fidesznek, a KDNP-nek, az MDF-nek, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek küldte el, de ahhoz további pártok is csatlakozhatnak - olvasható a szövegben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását