2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elfogadták a lisszaboni szerződést a csehek

Jóváhagyta az Európai Uniót megreformáló lisszaboni szerződést a cseh felsőház szerdán. A 81 tagú szenátusban több órás vita után 54 szenátor szavazta meg a dokumentumot, ami a szükséges háromötödös többségnél több.
2009. május 6. szerda 18:47 - HírExtra
A cseh parlament vitája a lisszaboni szerződésről másfél évig tartott.

A lisszaboni szerződést Csehországban Václav Klaus és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) határozottan ellenzi, ami a mostani szavazáskor is megmutatkozott. A párt 36 tagú felsőházi frakciójából csak nem egészen egy tucat ODS-szenátor támogatta a dokumentumot, azok többsége is fenntartásokkal. Az alapvető kifogás az, hogy a lisszaboni szerződés úgymond túlságosan megnyirbálja az államok szuverenitását, s a hatalmat senki által meg nem választott brüsszeli hivatalnokok kezébe adja. Néhány vélemény szerint lehetőséget ad a háború utáni Benes-dekrétumok felülvizsgálatára is. A tavalyi alkotmánybírósági vizsgálat azonban a szerződést nem találta a cseh alkotmányba ütközőnek.

A képviselőház februárban biztosítékként egy kiegészítő határozatot is elfogadott, amely szerint a dokumentum nem alkalmazható visszamenőlegesen, s ennek alapján nem változtathatóak meg a II. világháború után Csehországban kialakult vagyonjogi viszonyok. Elfogadtak egy olyan törvényt is, amely pontosan rögzíti, hogy a cseh kormány milyen jogköröket adhat át Brüsszelnek.

Megfigyelők nem zárják ki, hogy a lisszaboni szerződés végleges elfogadása újabb belső feszültséget eredményezhet az ODS-ben. Többen jelezték: kilépnek a pártból, ha az segít jóváhagyni a lisszaboni szerződést. Néhány ODS-szenátor jelezte: újra az alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását