2024. április 19. - Emma

Csini kosztümök és elegáns öltönyök. Milyen az érettségi divat?

Érettségi, idegesség, mit várjunk, mit írjunk. És mit vegyünk fel? Manapság az sem mindegy, hogy miben írjuk meg a vizsgát, mint ahogy az sem, hogy milyen feladatokat tesznek elénk.
2009. május 5. kedd 07:39 - Kővári Adrienn
Idén is eljött az érettségi. Pár éve rendszeresen, minimum három egymás utáni napot érint ez a vizsgaidőszak. Az első napon a magyar nyelv és irodalom vizsgával kell szembe nézni, másnap a matekkal, majd harmadnap a történelemmel. Ezután következnek a nyelvek, és a választott tantárgyak.

Az érettségi ma már nemcsak egy szimpla vizsga. Régen sem volt az, de a huszonegyedik században a fiatalok nemcsak tudásukkal készülnek fel, hanem ruházatukkal is. A legtöbb helyen a szalagtűzőre varratott kosztüm, és öltöny viselése az előírt ruhadarab. Viszont ezt viseljük három napig? - merül fel a fiatalokban, főleg a lányokban a kérdés. Hiszen egy darab kosztümöt varratnak ilyenkor, és hozzá egy darab inget.

Az érettségit is elérte a divat világa

Női divat
Sötét színek, inkább a fekete a jellemző. Az ing legyen testhezálló, gombos, természetesen fehér, bár lehet törtfehér is. A rövid ujjú csinosabb. Szoknya nem lehet túl rövid, maximum a térd fölött pár centivel vége kell, hogy legyen. Magassarkú. A smink szinte már-már kötelező, és a frizurát is be kell lőni.
Ha nem is lehet akármit felvenni ezekben a napokban, ettől függetlenül a jelenlegi divat megengedi, hogy az érettséginek is legyen divata. Nem feltétlenül csak a diákok ruháira kell gondolni, hanem a kiegészítőkre, a tanárok öltözetére, de akár még a frizurákra is.

Nem egy lány ül be hétfőn a padba még a ballagásból megmaradt göndör tincsekben, hozzá vastag sminkben. Ma már nem elég magunkra kapni egy fekete nadrágot, szoknyát egy fehér blúzzal. A fiatalok megteremtették az érettségi divatot.

A lányokat izgatja inkább ez a téma, s nem a fiúkat, bár már lassan férfidivatról is lehet beszélni. A sötét színek még mindig trendinek számítanak, és előnyt élveznek. Egy kicsi konzervatív íze még mindig van az érettséginek, nemcsak a színek terén, hanem a szabást illetően is. Nem nézik jó szemmel, ha túl rövid a lányok szoknyája, ha mélyen kivágott a blúz, esetleg kilátszik a lány hasa a csípőnadrágból.

Szigorú szabályok ide, vagy oda, könnyűszerrel mozoghatnak a lányok a megengedett határokon belül. Könnyű dolguk van, hiszen ha egyik nap szoknyában, míg a másikon nadrágban jelennek meg a vizsgán, máris nincs olyan érzésük, hogy napok óta ugyanabban a ruhában mozognak. A lányok nemcsak ezzel kísérleteznek szívesen. Nem egy olyan fiatal akad, aki minden napra beszerzett egy fehér inget, blúzt, hogy abban parádézzon.

De miért nem mindegy, hogy mit veszünk fel?

Férfi
A szürke sötétebb árnyalatai idén nagyon keresettek voltak, de a fekete továbbra is divatnak számít. A kék, és egyéb színekkel rendelkező öltönyöket viszont ajánlatosabb elkerülni. A fiúk, ha már változatosságról van szó, inkább a különböző ingekkel, és nyakkendőkkel tehetik színesebbé.
Nem szabad elfelejteni, hogy az érettségi májusra esik, szinte minden évben ilyenkor van a legnagyobb meleg, mintha csak az időjárás is a vizsgázóknak szeretne keresztbe tenni. Senki sem szeret a fülledt teremben ücsörögni napokon keresztül ugyanabban a ruhában, de a nőknek ez alapból nem mindegy.

Egyrészt az érettségi egy megjelenésnek számít. Sok esetben a másik nem is közrejátszik benne, hiszen pont a végső vizsgán ne legyenek csinosak a fiatalok. Az év minden napján a másiknak tetszeni akarnak, így ez a nap sem lehet kivétel. Mindezek mellett megvan az a bizonyos versengés is a lányok között. Ki a szebb, a csinosabb, a divatosabb.

Divatos feladatok a vizsgán

Lehet a tananyag, a követelmény divatáról is beszélni. Ha már az emelt szintű magyar érettségit nézzük, nem túlzás azt mondani, hogy mindent tudni kell. Az a minimum, ha az ember betéve tudja a négy év anyagát. S ebből mit kérnek vissza?

Idén a négy év anyagából nem sokat kérdeztek, legalábbis emelt szinten, magyarból. Inkább a magyar szerzőkre koncentrált az érettségi, bár ehhez tisztában kellett lenni az életrajzi hátterekkel is. A verselemzés idén is olyan volt, ami nem számít tananyagnak, legalábbis nem a közkedvelt költők műveik közül választottak.

Ezzel lehet a legtöbb pontot elérni, de van még két másik kifejtős feladat is. Idén az emberek olvasottságára, és a fiatalok plázába járási szokásaira esett a választás. Mindkettő teljesen olyan téma, ahol a vizsgázó természetes intelligenciáját mérik fel, emellett, hogy mennyire tud jól fogalmazni, megnyilatkozni fontos témákban. A formai követelmények is kötöttek voltak, hiszen egyik érvelő fogalmazás volt, míg a másik egy glossza.

Gondolkodni tudni kell

Magyar nyelv és irodalom vizsgáról volt szó, de inkább az irodalmat érinti. Egyre, ha lehet úgy fogalmazni divatosabb, hogy nemcsak a tankönyv szövegét kérik vissza, ezért sem adnak olyan könnyű verseket, vagy novellákat, amiket biztos, hogy ismer az ember. Emellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kifejtős, gondolkodós feladatokra is. Azt szeretnék felmérni, hogy az ember mennyire tud gondolkodni. Ami teljesen jó, csak emellett a lexikális tudás kicsit elveszik, és sajnos nem egy olyan magyar tanár akad, aki sokkal inkább a tankönyvet kéri vissza.

Ebben a szellemben zajlott az idei magyar érettségi. Trendi kosztümök, és ingek jellemezték az érettségi divatot. A külsőségek mellett a tudáson is nagy volt a hangsúly, főleg a saját tudáson. A kettő együtt egy teljesen új hangulatot teremtett meg, egyre inkább átalakul az érettségi. Már nemcsak azon izgulnak az emberek, hogy milyen feladatok várhatóak, hanem azon is, nehogy felszakadjon a lányok harisnyája.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását