2024. május 13. - Szervác, Imola

Összedől a médiarendszer?

Bedőlhet a médiarendszer a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának csökkentése nyomán - nyilatkozta az MTI-nek hétfőn a médiahatóság elnöke.
2009. május 4. hétfő 17:33 - HírExtra
Nemcsak a két közszolgálati tévé alól húznák ki a szőnyeget azzal, hogy - összesen egymilliárd forint körüli - forrástól fosztanák meg ezeket, de nem jutna pénz sok olyan helyi rádió és televízió támogatására sem, amelyek közül nem kevésnek a Műsorszolgáltatási Alapból pályázaton nyert összeg jószerivel az egyetlen saját bevétele - mondta Majtényi László.

"Van egy működő rendszer, amelynek egyik elemét megváltoztatva az egész szerkezet megbénul" - közölte az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) elnöke, aki szerint mindeddig semmilyen háttérszámítás nem bizonyította, hogy méltányolni kellene az RTL Klub és a TV2 - immár harmadszor benyújtott - kérését.

Az ORTT elnöke szerint szükségképpen a két országos kereskedelmi rádiós frekvenciapályázatra is bizarr hatással lehet a díjcsökkentés, hiszen a versenyt kikapcsoló, előre meghatározott díjra koncessziós jellegű pályázat nem képzelhető el. "És vajon mit szólnak a díjfelezéshez, akik a korábbi pályázatokon nem nyertek?" - vetette fel.

A javasolt rendszer a médiahatóság működési feltételeit is alapjában rendezné át és többek között nem lennének többé források a digitális átállás közpolitikai feladataira sem. Majtényi László szerint "lehet általános reformot csinálni, de ez egy médiatörvény tematikájába tartozó feladat".

Várhatóan kedden dönt a két országos kereskedelmi televízió koncessziósdíj-csökkentési kérelméről a médiahatóság; az MTI múlt heti értesülései szerint a két tárgyalt változat bármelyikének elfogadása esetén körülbelül feleződne a díj.

A sokadik alkalommal napirenden szereplő ügyben két előterjesztés van az ORTT asztalán: az egyik a szerződésekben szereplő összeget mintegy felezné, a másik pedig - a rendszert gyökeresen átalakítva - bevételarányossá tenné a lerovandó díjat. A 3,5 százalékos arány azt jelentené, hogy tavaly - a hatályos szerződésükben szereplő 1,8-1,9 milliárd forintos éves díj helyett - az RTL Klub 1 milliárd 250 milliót, a TV2 pedig 930 millió körüli összeget fizetett volna.

Az RTL Klub koncessziós díja az ORTT egy külön pénzalapjába folyik be, és csak a digitalizációra fordítható, míg a TV2 díjából 70:30 arányban osztozik a Magyar Televízió és a Duna Televízió; utóbbiak - a felügyelő közalapítvány több tagjának közlése szerint - az eredeti koncessziósdíj-bevétellel kalkulálták idei üzleti tervüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását