2024. április 19. - Emma

Fidesz: Maszatolnak a törvényekkel

A Fidesz szerint régen elkésett a kormány, amikor a büntető törvénykönyv (Btk.) "maszatolásszerű" módosítására törekszik - reagált Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke hétfőn Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatóra.
2009. május 4. hétfő 16:44 - HírExtra
Lázár János sajtótájékoztatóján közölte: úgy tűnik, hogy Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint a kormány elszakadt a mai magyar valóságtól, ugyanis a tárcavezető által idézett adatok messze nem fedik azokat a társadalmi folyamatokat, amelyek az országban zajlanak.

Mint fogalmazott, a Draskovics Tibor által megkezdett "akció" nem valós változásokat eredményez, hanem az alkalmatlanság elpalástolására szolgál. Álláspontja szerint a tervezett módosítások nem fogják érdemben megváltoztatni a magyar közbiztonsági állapotokat. Fél éve adós a kormány annak megválaszolásával, mi történt például Kiskunlacházán, vagy mi történt Veszprémben, illetve azoknak a bűncselekményeknek a felderítésével, amelyek - úgy tűnik - sorozatszerűen sújtják a magyarországi kisebbségeket - mondta.

Az igazságügyi miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón számolt be a Btk. tervezett módosításáról, valamint arról, hogy negyedével csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az év első három hónapjában az elmúlt év azonos időszakához képest. Draskovics Tibor kifejtette: a Btk. módosításának tervezete szerint gumibotot kaphatnak a közterület-felügyelők, biztonságosabbá válhatnak a sportesemények, és szigorúbban büntetnék egyebek mellett a fegyveres rablások elkövetőit is a Btk. átfogó módosításával.

A miniszter szerint a Fidesz "három csapás" elnevezésű javaslata nem alkotmányos, mert elvonja a bíróktól a mérlegelés lehetőségét.

Lázár János sajtótájékoztatón úgy vélekedett, amikor a Fidesz "három csapás" törvényjavaslatáról volt szó az Országgyűlésben, a szocialista pártnak lehetősége lett volna, hogy bebizonyítsa, nem a bűnelkövetők, hanem a jogkövetők pártján áll. Azonban - folytatta - nem engedték, hogy a parlament megtárgyalja.

Ezért kezdett a Fidesz aláírásgyűjtésbe, amelytől azt remélik, hogy demokratikus eszközök segítségével nyomást gyakorolnak a kormányra, és a parlament köteles lesz a javaslatukat megvitatni, hiszen az alkotmány szerint 50 ezer aláírás esetén az Országgyűlés köteles napirendre venni az előterjesztést - mondta Lázár János. Kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy saját választókerületében két hét alatt több mint hétezer aláírás gyűlt össze.

A kormány kezében a cselekvés lehetősége, mégsem tesz semmit - összegzett.
Hangsúlyozta, a mostani MSZP-SZDSZ-kormány "regnálása" alatt lehet neonáci tüntetéseket tartani a budai Várban vagy például a Hősök terén, pedig a kormányzatnak van lehetősége, hogy a gyülekezési törvény harmadik szakasza alapján, a rendőrségen keresztül feloszlassa ezeket a rendezvényeket. Emlékeztetett arra, hogy 1999 januárjában nem volt a budai Várban "ilyen típusú felvonulás", mert az akkori kormány nem engedélyezte azt ugyanerre a gyülekezési passzusra hivatkozva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását