2024. április 23. - Béla

Az FBI is beszáll a romagyilkolások felderítésébe

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is segítséget nyújt a magyar rendőrségnek a sorozatos romagyilkosságok felderítéséhez - közölte Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.
2009. május 4. hétfő 10:28 - HírExtra
A rendőr altábornagy elmondta: az FBI nyomozói áttekintik az anyagot arról, amit magyar kollégáik feltártak. Ennek eredményeként tovább szűkülhet "az elkövetői profil", többek között a pszichológiai személyiségjegyek alapján.

Bencze József hozzátette, hogy a rendőrség a romagyilkosságok felgöngyölítését "becsületbeli ügynek" tekinti, annak érdekében a vádalkut sem tartja kizártnak. Ha az, aki részese volt a bűntettnek, de nem követett el gyilkosságot, feladja tettestársait, enyhébb ítéletet kaphat.

Mint mondta, az esetek felderítése érdekében a vádalkun kívül továbbra is fenntartják az 50 millió forintos nyomravezetői díjat.Az elkövetők környezetükhöz képest "rendellenesen élnek", időnként több órára eltűnnek éjszaka, ez is adhat fogódzót a bűnösök kézre kerítéséhez - fogalmazott.

Az országos rendőrfőkapitány közölte: a nyomozást segíti továbbá az a több mint tízezer nyom, amit kollégái összegyűjtöttek. Ilyen lehet például egy eldobott, de fel nem robbant Molotov-koktél is. Az már bizonyos, hogy van olyan fegyver, amit több gyilkossághoz is használtak - tette hozzá.

Bencze József kiemelte: a 100 fős rendőrségi nyomozó csapat 17-18 ügyet kezel egyszerre, konkrét eredményeket is értek már el. A pátkai gyújtogatás kapcsán - ahol személyi sérülés nem történt - kiderült, hogy ott egy családi viszályt akartak ily módon rendezni, míg a tarnabodi Molotov-koktél dobálással és lövöldözéssel megalapozottan gyanúsítható három személy előzetes letartóztatásban van - mutatott rá.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter személyesen kérte, hogy az FBI-tól kérjen segítséget a magyar rendőrség a romák elleni gyilkosságok felderítésében. Draskovics Tibor erről hétfőn beszélt Budapesten.

Olyasmi történik, ami a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló: egy olyan, nagyon súlyos bűncselekmény-sorozat, olyan elkövetési móddal, amilyennel eddig Magyarországon nem találkoztak. Az Egyesült Államokban azonban rendelkeznek ezzel kapcsolatos tapasztalatokkal - hangsúlyozta a miniszter.
Ha a rendőrség megtalálja a tetteseket, akkor alkalmazhatja a vádalkut is - reagált a sajtóhírekre Draskovics Tibor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását