2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nemhogy kedvelik, de táncra is perüldnek a madarak, ha zenét hallanak

Néhány madár figyelemre méltóan tehetséges táncos, amire két új kutatás derített fényt. Egyes papagájok szinte tökéletesen követik a zene ritmusát - testüket lengetik, bólogatnak és lábukkal verik a ritmust.
2009. május 3. vasárnap 19:47 - HírExtra
Eddig úgy hitték a tudósok, hogy csak az ember képes efféle ritmuskövetésre. A kutatók remélik, hogy az eredmények segíthetnek kideríteni, hogyan alakult ki a zenével való kapcsolatunk és maga a tánc.

Snowball (Hógolyó), a sárgabóbitás, fehér kakadu (Cacatua galerita eleanora) akkor tűnt fel a kutatóknak, amikor a YouTube internetes videóportálon láttak róla egy filmecskét, amelyben a Backstreeet Boys Everybody című slágerére nagy átléléssel tánclépgetett, sőt, fejét rázva bóbitáját is "lengette". Hogy megbizonyosodjanak képességei felől, a kutatók "levizsgáztatták" a madarat. Kedvenc nótáját különböző tempókban játszották le neki, és filmfelvételt készítettek róla eközben.

Dr. Aniruddh Patel, a San Diego-i Idegtudományi Intézet (USA) munkatársa a következőket mondta a BBC hírportálnak (www.bbc.co.uk): "Kockáról kockára elemeztük a videókat, és bebizonyosodott, hogy mozgásával az ütemet követte - a zene ütemének megfelelően gyorsított vagy lassított táncán. Igazán meglepő volt, hogy ennyire rugalmas".

Egy másik kutatócsoport a Harvard Egyetemen Adena Schachner vezetésével szintén megvizsgálta Snowballt, és rajta kívül Alexet, egy jákópapagájt (Psittacus erithacus).
"Új zenét játszottunk le Alexnek, hogy kizárjuk azt a lehetőséget, hogy betanították volna" - magyarázza Dr. Schachner. "Meglepetésünkre, Alex elkezdett táncolni a számára ismeretlen zenére is. Ütemre bólogatott."

Míg Alex tánctudása nem ért fel a hajlongó és lábát emelgető Snowballéval, a felvétel elemzése során egyértelművé vált, hogy mozdulataival ő is a zene ritmusát követte.
A kutatók úgy vélik, a papagájok tánctudása egy másik, emberrel közös vonásukkal kapcsolatos - a hangok tanulásával és utánzásával. Szerintük az agynak az a része, amely lehetővé teszi az ember és egy maréknyi más faj - delfinek, énekesmadarak, elefántok és egyes cetfélék - számára a hangok tanulását és utánzását, lehet felelős a zene ütemére való mozgás képességéért is.

Feltevésüket igazolandó, állatokról szóló felvételek bőséges tárházához fordultak a kutatók - a YouTube-hoz. Az ezernél is több táncoló állatot mutató videó közül csupán harmincháromban mozogtak tényleg ritmusra a delikvensek. Dr. Patel elmondása szerint a tizenöt faj mindegyike hangtanuló volt - tizennégy papagáj és egy elefánt.
Mindkét kutatás a Current Biology című angolszász szaklapban látott napvilágot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását