2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hihetetlen felfedezés!

Különös új szalamandrafajra bukkantak kutatók egy kis patakban az amerikai Appalache-hegység lábainál. A kétéltű annyira különbözik rokonaitól, hogy új nembe sorolták, amelynek eddig ő az egyetlen képviselője.
2009. július 12. vasárnap 08:22 - HírExtra
Az állatka a bőrén keresztül lélegzik, és szokatlan módon a nőstény és a hím eltérő színezetű. A mindössze 25-26 milliméter hosszú jószágot a georgiai Piedmont Főiskola biológusai "foltos-orrú" szalamandrának nevezték el, mivel pofáját egy sárga folt díszíti. A hivatalos neve Urspelerpes brucei lett, a kutatók a Journal of Zoology című szaklapban írták le.

Mindössze nyolc példányt találtak eddig, tehát vagy nagyon rejtőzködő életmódot folytat, vagy a kihalás fenyegeti. "Az állat egyedülálló lelet" - "Ez a kétéltűek, sőt bármely négylábú gerinces közt csaknem ötven éve az első újonnan felfedezett nem az Egyesült Államokban" - mondta Carlos Camp, a főiskola biológusa.

Világszerte mintegy ötszáz szalamandrafaj ismert. Ezek kétharmada tüdő nélkül, csupán pórusokkal ellátott nedves bőrén keresztül lélegzik. Az Egyesült Államok délkeleti részén elterülő Appalache-hegység a tüdő nélkül lélegző szalamandrák paradicsoma. "Az Egyesült Államok, különösen az Appalache-hegység déli részének szalamandráit több mint egy évszázada tanulmányozzák, ezért nem is várta senki, hogy ennyire újszerű faj kerül elő" - idézte mondta Campet a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

"A genetikai elemzések során kiderült, mennyire különbözik a többi szalamandrától, ezért írtuk le új nembe (csoportba)", magyarázza a biológus. De látszatra is eltér társaitól. Először is, az eddigi legkisebb amerikai szalamandra, és az egyetlen, amelynél a hím és a nőstény színezete és mintája eltérő. Ezen kívül a hímeknek tizenöt, eggyel több csigolyájuk van, mint a nőstényeknek. Méretük azonban csaknem megegyezik - ellentétben a többi tüdő nélkül lélegző szalamandrával.

Az ujjak száma is eltér kistestű rokonaihoz képest - míg azoknak négyre redukálódott, neki öt maradt. Viselkedését és életmódját eddig homály fedi. Állkapcsa és fogai azt sejtetik, hogy szárazföldi rovarokkal táplálkozik, amelyeket nyelve kiöltésével ejt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását