2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rekordmeleg ősz az Északi-sarkon

Az idei a legmelegebb ősz az Északi-sarkon a rendszeres mérések kezdete óta, és példátlan mértékben emelkedik a tengervíz szintje a térségben, ahol a kutatók szerint pontosan megfigyelhető a klímaváltozás öngerjesztő hatása.
2008. október 17. péntek 14:03 - Hírextra
A sarkvidéki hőmérséklet öt Celsius fokkal magasabb, mint a sokéves őszi átlag. A melegedés oka egyebek között a tengeri jég olvadása; minél kevesebb a jég, annál erősebb a napsugárzás hatása, mert a sugarak nem verődnek vissza a jégről, hanem melegítik a levegőt és a tengervizet, így pedig még több jég tűnik el.

Tavaly minden korábbinál több tengeri és szárazföldi jég olvadt el a sarkvidéken. A térség legnagyobb szárazföldjén, Grönlandon 101 köbkilométernyi. Az olvadás miatt csökken a tengervíz sótartalma és emelkedik a vízszint. Az utóbbi 12 hónap során negyed centimétert, ami ugyancsak példátlan - állapította meg a sarkvidék állapotát harmadik éve monitorozó 46 tagú nemzetközi kutatócsoport, amely pénteken tette közzé beszámolóját.

Az Artic Record Card című kutatási jelentés szerint a jégolvadás üteme idén némileg alábbhagy, de még így is 34 százalékkal kisebb tengerfelületet borít jég, mint az 1979 és 2000 közötti évek átlagában.

A változó klíma felforgatja a térség ökológiai rendszerét. A zsugorodó élettér miatt kisebbek lesznek a rénszarvascsordák, egyes területeken már alig élnek jegesmedvék, a vadludak viszont elszaporodnak, ahogy egyre nagyobb területet foglalnak el a bokrok és a cserjék is az örök jég birodalmából. A tengeri emlősök helyzetéről vegyes kép bontakozik ki, vannak például hanyatló egyedszámú bálnafajok, más fajok populációja ellenben növekszik.

Az egyik legriasztóbb folyamat csak most kezd kibontakozni. A jelentés szerint a tengerfenékről nagy mennyiségben tör fel a jég fogságából kiszabaduló metán, amelynek üvegházhatása gázhalmazállapotban hússzor erősebb, mint a szén-dioxidé.

"A számos tényező együttes hatására beinduló dominóeffektus sokkal jobban tanulmányozható, mint más régiókban" - mondta James Overland, az amerikai oceanográfiai és atmoszférakutató intézet (NOAA) kutatója. "Ez egy érzékeny rendszer, amely viszonylag gyorsan és drámai módon reagál a változó körülményekre. Még mindig nem értjük teljesen, de szorgalmasan dolgozunk, hogy megfejtsük a titkait."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. október 18. 11:57
viszont a "legközépeurópaibb" Sandor dumája nem érdekel. (én "el"...) ;-P
Don Caló
2008. október 18. 10:55
;-P
"Megtalált bukszájáért ment - őrizetbe vették
2008. október 18. 08:33 | Forrás: STOP/stuff.co.nz
nyomtat | elküld


Elvesztette pénztárcáját egy új-zélandi hölgy, honfitársa rendkívül becsületes volt, és bevitte a rendőrségre, ám amikor a tulajdonos bement érte, örömbe rögvest ürömbe fordult, mert közölték vele, hogy őrizetbe veszik, mert a bukszában marihuána volt.

Kapcsolódó cikkek
Marihuána-ültetvény a hátsó kertben
Le van tartóztatva! Az ön bőre marihuánát termel!
Marihuána-ültetvény Angyalföldön!

A pénztárca a járdán hevert, és megtalálója annyira becsületes volt, hogy azonnal elvitte a rendőrségre. Mivel a tulajdonos iratai benne voltak, a rendőrség rövidesen értesítette, hogy örülhet, fáradjon be érte, bár van egy kis probléma.

Ez a kis probléma egy kis fű volt, amelyet a hölgy a pénztárcájában tárolt, hogy mindig kéznél legyen. Illegális drog birtoklásának vádjával őrizetbe vették, és a törvénysértésért még októberben felelnie kell a helyi bíróságon.

STOP"
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=398133
Don Caló
2008. október 18. 10:43
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=397854
pl. ?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását