2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Ünnepeltek a szlovákok is

Az Európai Unióhoz történt csatlakozás 5. évfordulója jegyében zajlottak le a május elsejei ünnepségek Szlovákiában.
2009. május 1. péntek 22:14 - HírExtra
"Minden érték alapja a múltban és a jelenben is a munka" - jelentette ki Robert Fico kormányfő az észak-szlovákiai Liptószentmiklóson, ahol a központi ünnepségeken a kormányfő mellett Ivan Gasparovic államfő és Pavol Paska házelnök is megjelent. Fico szerint a munka ünnepe nem lehet kikényszerített kötelesség, hanem felszabadultság és öröm. Pavol Paska beszédében a szlovákokat "a leginkább Európa-barát" nemzetnek minősítette, s demagógnak nevezte azokat a véleményeket, miszerint az uniós tagság a nemzeti identitás és szuverenitás elveszítésével járhat.

Szlovákia öt éves uniós tagságát "európai sikertörténetnek" minősítette Robert Fico kormányfő. Ugyanakkor elismerését fejezte ki az 1989 előtt is fáradozóknak, akiknek a munkája nélkül nem lett volna mire támaszkodni a rendszerváltás után.

Több helyen - Vágsellyén, Tátralomnicon - a szocialista május elsejéken kifigurázó felvonulásokat, nagygyűléseket tartottak. Mindkét helyen nagy volt az érdeklődés. Vágsellyén a több mint ezer résztvevőhöz olyan személyiségek intéztek beszédet, mint "Gustáv Husák" (volt csehszlovák pártfőtitkár, államfő) és "maga Sztálin."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását