2024. március 29. - Auguszta

A külképviseleti szavazásról

Még három hétig, május 22-éig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson nem tartózkodnak Magyarországon.
2009. május 1. péntek 12:25 - HírExtra
Eddig körülbelül ezer választópolgár kérte külképviseleti névjegyzékbe vételét. A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Összesen száz magyar külképviseleten adhatják le a választópolgárok, voksukat, így például Kenyában, Kazahsztánban, Japánban vagy éppen Mexikóban. Az április 29-ei adatok alapján 74 külképviseleten már biztos, hogy tartanak szavazást, 26 külképviseleten azonban egyelőre nincs jelentkező.

A legtöbben, 187-en eddig Brüsszelben kívánnak szavazni, de sokan adnák le voksukat Luxembourgban (90-en), Londonban (81-en) vagy Münchenben (47-en)is. Néhány olyan külképviselet is van, ahová egyelőre egyetlen választópolgár jelentkezett. Ezek között van Jakarta (Indonézia), Kuala Lumpur (Malajzia), Doha (Katar) és Isztambul (Törökország).
A külképviseleti szavazás becsült költsége az Országos Választási Iroda szerint 100 millió forint.

A külképviseleti névjegyzékbe vételt május 22-én 16 óráig lehet kérheti személyesen vagy meghatalmazottja útján a választópolgár a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (a település jegyzőjétől). A kérelmet ajánlott levélben is be lehet nyújtani úgy, hogy az május 22-ig megérkezzen a helyi választási irodába.

Fontos, hogy a határidő jogvesztő, vagyis május 22-e után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, akkor ezzel egyidejűleg törlik a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.

Ha a kérelmező nem rendelkezik választójoggal, vagy ha a megadott adatok hiányosak, akkor a jegyző elutasítja a felvételi kérelmet a külképviseleti névjegyzékbe. Ez ellen a jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, a kifogásról a jegyző a beérkezését követő napon dönt. Ha a jegyző a kifogásnak nem ad helyt, azt legkésőbb a beérkezést követő napon megküldi a helyi bíróságnak, amely három napon belül dönt a névjegyzék módosításáról, vagy a kifogás elutasításáról.

Ha a választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolja magát, és mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak eddig az időpontig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

Az Országos Választási Iroda internetes oldalára - a www.valasztas.hu címre - felkerült a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak. A honlapon megtalálható a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány is, elektronikusan kitölthető formátumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását