2020. április 4. - Izidor

Illegális fegyverek a piacon

Százhat illegálisan árusított légfegyvert foglalt le a rendőrség a nyíregyházi piacon - közölte Gere Zoltán ezredes, a helyi kapitányság vezetője sajtótájékoztatón a nyírségi nagyvárosban szerdán.
2009. április 29. szerda 12:00 - HírExtra
Az elkobzott, 1,2 millió forint értékű fegyverek közül 42 a megengedettnél nagyobb tűzerejű, így emberélet kioltására is alkalmas - mondta a rendőrkapitány.

Hozzátette: a rendőrség a hat árus - öt lengyel és egy magyar állampolgár ellen - szabálysértési, a nagyobb tűzerejű fegyvert kínálók ellen pedig büntetőeljárást indított.

Prekup Zsolt őrnagy, a nyíregyházi kapitányság igazgatás-rendészeti osztályának vezetője elmondta: állampolgári és egy, a kézi lőfegyvereket ellenőrző hatóság bejelentése alapján tartottak közbiztonsági razziát a nyíregyházi, úgynevezett KGST-piacon.

A civil ruhás rendőrök mint légfegyvervásárlók keresték fel az árusokat, akik ajánlották is az eldugott puskákat, pisztolyokat, így az eszközök tárolóhelyeit is ki tudták deríteni.

Az ügybe bevont szakértő megállapította, hogy 42 puska tűzereje nagyobb a megengedett 7,5 joule-nál, így fegyvernek minősül. Az ilyen puskát engedély nélkül árusítók és tartók bűncselekményt követnek el, amelyért 2-8 év közötti szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

Az őrnagy megjegyezte: a razzia során veszélyes eszközöket, úgynevezett viperákat, dobócsillagokat, bokszereket és rugós késeket is lefoglaltak a piaci árusoktól.

A puskákon - mint arról Gere Zoltán ezredes beszámolt - nem volt típus- és gyártmányszámjelzés, így csak valószínűsíteni tudják, hogy Kínában készültek. A kapitány szerint a fegyvereket a lengyel zugkereskedők könnyen hozták be az országba, mivel az unió belső határain nincs vámellenőrzés.

Az elkobzott eszközöket megsemmisítik az ügy lezárása után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását