2024. április 19. - Emma

Az agráriumot kevésbé érinti a válság?

A mezőgazdaságot kevésbé sújtja a gazdasági válság a többi ágazatnál, ennie minden embernek kell, így az agráriumban nem lehet nagy visszaesés - mondta az MTI-nek Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten az ágazati válságkezeléssel kapcsolatban.
2009. április 27. hétfő 19:41 - HírExtra
Az élelmiszerek piaca a válság ellenére is növekszik, hiszen a föld lakossága is folyamatosan gyarapodik, és őket el kell látni ennivalóval. Emellett az élelmiszerek és a mezőgazdasági cikkek rugalmatlan árunak számítanak, azok fogyasztása csak bizonyos határokon belül, mérsékelhető, és nem lehet elhalasztani, mint például az autóvásárlást.

Az agrártárca vezetője szerint ezt alátámasztja az agrárágazat múlt évi exportteljesítménye is, értéke minden eddigi eredményt túlszárnyalva elérte az 5,7 milliárd eurót. Ebből 1,9 milliárd euró volt a többlet. Gráf József úgy vélte, ez a tendencia az idén is folytatódhat az első három hónap adatai alapján.

A miniszter szerint ugyanis a magyar export árualap jelentős hányadára állandó kereslet mutatkozik külföldön. A magyar búzát és más gabonaféléket, továbbá a húst és a hústermékeket, a zöldséget, a gyümölcsöt, újabban pedig a minőségi bort és pálinkát folyamatosan keresik a vevők - tette hozzá.

A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazat termelési biztonsága csak akkor garantálható, ha a mezőgazdaság finanszírozhatósági biztonsága is fenntartható. Ennek érdekében az agrártárca a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) közösen kidolgozott egy olyan hitelprogramot, amelynek keretében mintegy 60 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdálkodók finanszírozásának támogatására.

A hitelprogramok közül külön is megemlítette a miniszter a búza és a termelői értékesítői szervezetek (TÉSZ-ek) számára biztosított forgóeszköz-hitelt, továbbá azt a 30 milliárd forintos garanciakeretet, amely a kisebb gazdálkodókat segíti.

Emellett pozitívumként értékelte, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében megvalósuló egyes beruházások esetében 20 százalékos előleget kaphatnak a gazdálkodók annak érdekében, hogy a fejlesztések finanszírozása zökkenőmentes legyen.

A miniszter jelezte: annak ellenére, hogy többen úgy vélték, a magyar mezőgazdaság idei támogatottsága a válság miatt kevesebb lesz, mint a múlt évben, ez nem így van. Tavaly az ágazat támogatására összesen 233 milliárd forint állt rendelkezésre, szemben az idei 258 milliárd forinttal. A földalapú támogatás sem csökken, mivel az egy hektárra jutó támogatás összege eléri a 43 ezer forintot, míg 2008-ban ez 42.106 forint volt hektáronként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását