2024. május 17. - Paszkál

Vészhelyzet! Megállíthatatlan a sertésinfluenza?

Nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő betegség a WHO szerint.
2009. április 26. vasárnap 12:03 - HírExtra
A közép-amerikai országban immár 81-re emelkedett a feltehetően a sertésinfluenzában meghaltak száma. Az ENSZ szakosított szervezetének tizenöt tagú szakértői bizottsága szombaton rendkívüli ülést tartott Genfben; a szakértők egyetértettek abban, hogy további információkra van szükség annak eldöntéséhez, hogy emeljék-e a veszély súlyosságát jelző indexet, amely hármason áll a lehetséges hat fokozatból.

Margaret Chan főigazgató a szakértők tanácsai nyomán közleményt adott ki, amelyben nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség terjedését. Ez azt jelenti, hogy fennáll a veszélye az új influenzajárvány elterjedésének más országokban is.

Néhány órával korábban, amikor visszatért Genfbe a Mexikóban és az Egyesült Államokban tett látogatásáról, a főigazgató még úgy fogalmazott, hogy a következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet az új típusú influenzából. "Ez egyértelműen a H1N1 jelzésű vírus egyik állati eredetű törzse, és potenciálisan világjárványt jelent, mert képes megfertőzni embereket" - mondta Chan, elismerve ugyanakkor, hogy a jelenleg rendelkezésre álló laboratóriumi, járványtani és klinikai bizonyítékok még nem egyértelműek.

A WHO szakértői szombaton eljárási protokollt adtak ki a klinikai laboratóriumok számára, hogy minél hamarabb azonosítani tudják az esetleges betegeknél az A/H1N1 jelzésű új vírustörzset, amely a madár- a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja.

A WHO jelezte, hogy kész vírusölő gyógyszerekkel kisegíteni Mexikót, de a hatóságoknak egyelőre megfelelő mennyiségű orvosság áll a rendelkezésükre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását