2024. március 29. - Auguszta

Új háromdimenziós szívműtét

Kiépült a Debreceni Egyetem új videó-oktatórendszere, mely az országban egyedülálló módon teszi lehetővé különböző műtétek, többek között a bonyolult szívműtétek háromdimenziós videóközvetítését
2008. november 4. kedd 12:54 - Hírextra
A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában közel három és félmillió forint összértékű infrastrukturális fejlesztéssel lehetővé vált a legmodernebb technikai színvonalat biztosító háromdimenziós videó-oktatás bevezetése. Az új rendszernek köszönhetően a Szívsebészeti Központban 3 szívműtőből, az Auguszta épületben pedig további 2 műtőből lehet a háromdimenziós képeket az új Auguszta tanterembe közvetíteni, ahová hanggal együtt érkezik a felvétel. A rendszer azonban azt is lehetővé teszi, hogy az orvosi beavatkozást a tanteremből végigkísérő hallgatók is adott esetben kérdést tegyenek fel az épp műtétet végző orvosoknak.

„A modern 3D közvetítés segítségével egy hatalmas kivetítőn – a tanteremben ülve – akár 207 hallgató követheti egyszerre figyelemmel, speciális polarizációs szemüvegen keresztül a háromdimenziós műtéteket. Az új videó-oktatórendszernek köszönhetően továbbá a Szívsebészeti Központ betegforgalomtól elkülönített tetőterében kialakított lelátó helyiségből is lehetőség van a közvetítésre. Innen ugyanakkor betegbemutatásra, morfológiai-, kórbonctani-, anatómiai preparátumok bemutatására is mód nyílik.” – emeli ki az új oktatási módszer előnyeit Prof. Dr. Paragh György, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke.

A Sebészeti Intézet tanszékei oktatásában a korábban alkalmazott műtő-tanterem közötti kétdimenziós hagyományos közvetítésekhez képest a minőségi előrelépést az jelenti, hogy a nézők (hallgatóink) úgy érzik, hogy a műtétek részeseivé válnak a 3D (térbeli) vetítés eredményeként – tájékoztat Prof. Dr. Damjanovich László, a Sebészeti Intézet igazgatója.

Az elv, amely alapján a 3D rendszer működik nagyon régről, már a XX. század elejéről ismert. Alapja egy (fotó vagy videó) felvétel két kamerával egyszerre történő rögzítése, hasonló módon az emberi szem működéséhez. A képernyőre kivetített sztereó kép így egy speciális, polarizációs szemüveggel nézve térben, vagyis háromdimenzióban jelenik meg.

DEBRECENI EGYETEM

A Debreceni Egyetem négy és fél évszázados, megszakítás nélküli múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. 32 ezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 22 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja.

Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes, vagy levelező tagja.

Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.
Forrás: Debreceni Egyetem
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását