2024. május 17. - Paszkál

"A szélsőségesek a válságból kovácsolnak politikai előnyt"

A HírExtra az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetével, Greg Dorey-el beszélgetett a G20-ak tanácskozását kísérő londoni zavargásokról, a világgazdasági válságról és a nemzetközi terrorizmus európai térnyeréséről.
2009. április 26. vasárnap 18:09 - Tatai Gábor



Egy bizarr vélemény volt olvasható a három héttel ezelőtti Pravdában, mely szerint pont ennek az egy billiárdnak lesz köszönhető, ha végleg elveszítjük a válság feletti kontrollt. Az orosz gazdasági szakíró szerint a baj annyira súlyos, hogy a világ vezetőinek egyszerűen semmi tapasztalata nincs korábbról, jószerivel a leghangosabb felvetéseket hagyták jóvá… Lehet ebben valami?

Az író arról feledkezett meg, hogy a ’20-30-as évek válsága alatt, az emberek csak megnyirbálták a költségvetést, ahelyett hogy a gazdaság stimulálásával próbálkoztak volna. Ma nagyon sok élénkítő folyamat hatása érzékelhető a rendszerben, még Németországban is félelmetes összegeket költött, hogy ösztönözze a saját gazdaságát. Az elmúlt évszázad elején az is probléma volt, hogy nagyon hosszú időt vett igénybe, hogy a világ vezetőit egy asztal köré hívják a válságkezelés céljából, mindenki helyi szinten próbálta orvosolni a globális problémát, azonban az elszigetelődés nem működött. A közös tárgyalásokra egészen a II. Világháború végéig kellett várni, ekkor születtek az olyan szervezetek, mint az IMF, a Világbank, vagy épp a Nemzetközi Valutaalap is.

Egyszóval láttunk már ilyen súlyos válságot és van néhány ötletünk arról, hogyan szabad a gazdasági krízist kezelni, ezúttal egészen más megoldásaink vannak. Az IMF csomag nagysága a garancia arra, hogy ha valamelyik ország gazdasága bajban van, akkor a szervezet közbeléphet és támogathatja azt – mint ahogy történt ez tavaly ősszel Magyarország esetében is. Ha az IMF-nek juttatott összeg mégsem kerül felhasználásra, az egy nagyon jó dolog, de a nemzetek közösségének esélyt sem szabad adnia arra, hogy a világgazdaság megbukjon. Még mindannyian emlékszünk az izlandi példára. Ha megengedjük, hogy egy ország gazdasága alászálljon, a következményekkel mindenki másnak is számolnia kell.



Obama a G20 utáni NATO-értekezleten már arról beszélt, hogy körútjának másik komoly oka, a terrorizmus Európában is tapasztalható növekedése. Nagy-Britannia ezt az elmúlt hetekben-hónapokban a saját bőrén érezhette, és húsvét előtt nem sokkal a terrorelhárítás főnöke is lemondott. Mennyire komoly a fenyegetettség?

A gyanú szerint, a húsvéti ünnepek alatt készült robbantani az al-Kaida
A Brit Terrorelhárítás nem sokkal a húsvéti ünnepek előtt összehangolt támadást indított Észak-Nyugat Anglia több nagyvárosában, miután egy többhónapos megfigyelés után, egy kiépült al-Kaida hálóra lettek figyelmesek. Az akciót megelőző napokban Bob Quick-et, a terrorelhárítás főnökét az akció titkosított anyagával a kezében fényképezték le, a lapokon minden részlet tisztán olvasható volt, beleértve a gyanúsítottak, a résztvevő rendőrök és a helyszínek neveit is. A közjáték ellenére, az akció sikeresen zajlott le, melynek során 12 pakisztáni származású gyanúsítottat vettek őrizetbe, a letartóztatottak több mint fele diákvízummal tartózkodott az országban. A mai napig, kilencüket engedték szabadon.
Nem csak Nagy-Britanniáról van szó, ez egy általános, világméretű probléma, terrortámadás figyelmeztetés nélkül bárhol történhet. Bár Magyarország egy nagyon biztonságos hely, de nagyon indokolt hogy itt is vannak olyan szakemberek, akik a terrorelhárításra gondolnak és szervezik azt, mivel egy incidens bekövetkezte sajnos itt sem elképzelhetetlen. A terrorizmusnak Nagy-Britanniában történelme van, már az IRA időkből is, melyek 2005-re sem tűntek el nyomtalanul.

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a terrorizmussal, mint tünettel, de annak okaival is tisztában legyünk. Ezek az okok legtöbbször olyan emberi helyzetekre mutatnak, melyek a társadalom integráltságán kívül helyezkednek el, abból valamilyen okból ki lettek zárva. Emellett kellő rugalmasságot igényel, hogy a híreket megfelelő módon kezelje az ember. Azóta, hogy London központját támadás érte, nagyszámú terrorista akció történhetett volna, ha nem akadályoztuk volna meg, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok nagyon komolyan és nagyon sikeresen dolgoznak a megelőzés érdekében.

Annak az incidensnek a során, amit ön is említ, Bob Quick-nek azért kellett lemondania, mert gondatlanságból fedett fel olyan bizalmas anyagokat a sajtó fotósai előtt, melyek a húsvét előtti nagyszabású akció részleteit tartalmazták. Maga a rajtaütés sikeres volt, de ezt a terrorelhárítás főnöke nagymértékben kockáztatta.



Az ügy során olyan vélemények is hangot kaptak, melyek szerint szigorítani kellene a pakisztáni állampolgárságú tanulók diákvízumhoz való jutásának rendszerén. Mennyire laza a mostani szabályozás?


Nem sokat tudok az akció részleteiről, de a vízumpolitika állandó felülvizsgálat alatt van, és néha valóban lehet, hogy nem működik kifogástalanul. A felsőoktatási helyek is állandó vita tárgyai, alapvető változtatások eszközlése várható ebben a rendszerben is, hogy a ne a rossz emberek jussanak az Egyesült Királyságba. De arra is gondolnunk kell, hogy több ezernyi diák érkezik évente az országba az olyan helyekről is, mint Pakisztán, és a lakosságnak rengeteg családi kapcsolata is van ezzel az országgal.

A legtöbbjük tanulni jön és hogy egy kellemes és hasznos időt tölthessen el Nagy-Britanniában diákként, majd új kapcsolatokkal térhessenek haza, minden egyéb probléma nélkül. Ennek nem akarunk gátat szabni, fontos lenne, hogy ez a jövőben is így folytatódhasson.Van egy vándorkiállításunk is, amivel azt akarjuk bemutatni, hogy a muzulmán lakosság mennyire hatékonyan és harmonikusan vesz részt az Egyesült Királyság hétköznapi életében, a politika, a kultúra és a sport terén is.

A gond azzal van itt is, hogy a médiában a szélsőséges és a nagy átlagra nem jellemző esetek erősödnek fel, a kiállítással is csak az egészséges egyensúlyra akartunk egy kicsit felhjvni a figyelmet. Mindemellett az ön által említett problémát is szemmel kell tartanunk, de a normális embereknek semmiképpen nem akarjuk korlátozni abban, hogy az országba látogatva tanulhassanak vagy dolgozhassanak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását