2024. május 2. - Zsigmond

MOB tagok lettek a paralimpikonok

Az idén 467 millió forinttal gazdálkodik a Magyar Olimpiai Bizottság, amely szombati közgyűlésén felvette tagjai közé a Magyar Paralimpiai Bizottságot.
2009. április 25. szombat 13:54 - HírExtra
Schmitt Pál elnöki beszámolójában kiemelte, hogy idén minden korábbi olimpiai esztendőnél kevesebb állami támogatás áll rendelkezésre az ötkarikás sportágak részére. Ezért levélben fordult Gyenesei Istvánhoz, a sportért is felelős, akkor még hivatalban lévő önkormányzati miniszterhez, hogy emeljék legalább az athéni játékok utáni év szintjére az összeget, de azt a választ kapta, hogy a mostani helyzetben erre nincs lehetőség.

A MOB tavaly története legmagasabb támogatói bevételére tett szert, a tervezett 345 millióval szemben 460 milliós szponzori összeg folyt be a kasszába - mondta Molnár Zoltán főtitkár. Ennek is köszönhetően a MOB 78,6 milliós plusszal zárta a 2008-as évet. Az idei költségvetés szerényebb, összesen 467 millió szerepel a bevételi oldalon. Új tétel a Bay Béla-program, amely 50 milliót biztosít az olimpiai sportágak edzői részére. A költségcsökkentés jegyében a MOB munkatársai nem kapnak fizetésemelést és 13. havi bért, összesen a tavalyinál több mint 40 millióval kevesebb a tervezett működési kiadás.

A MOB újabb négy évre megújította együttműködési szerződését az adidasszal, amely 1968 óta a szervezet partnere. Ennek alapján a magyar csapat a jövő évi vancouveri téli, a 2012-es londoni nyári ötkarikás játékokon, valamint az ifjúsági téli és nyári olimpián is a cég termékeit viseli. Császári Attila, az adidas regionális sportmarketing menedzsere hangsúlyozta, hogy a MOB-bal kivételt tett a cég, amelynek központjából a gazdasági válság miatt az az utasítás érkezett, hogy semmilyen lejáró szerződést nem újíthat meg, s nem köthet újat. A mostani megállapodás viszont a korábbinál magasabb támogatási összeget biztosít a MOB-nak.

A 2010-es vancouveri téli olimpiai felkészülésről Kovács Tamás sportigazgató elmondta, hogy a sportágak helyzetelemzése alapján reálisan 15-20 versenyző utazhat Kanadába. A küldöttség legnagyobb részét a rövidpályás gyorskorcsolyázók alkothatják 7-10 fővel. Az elvárás a csapattal szemben, hogy pontot szerezzen.

A közgyűlés egyhangúlag úgy döntött arról, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság a jövőben a MOB tagja lesz, így egy főt delegálhat az ötkarikás szervezetbe. Gömöri Zsolt MPB-elnök megköszönve a bizalmat jelezte, a döntés mérföldkő a paralimpiai bizottság történetében.

A tanácskozáson a MOB együttműködési megállapodást kötött a Magyar Diáksport Szövetséggel, majd zárásként kitüntetések átadására került sor. MOB-díjat kapott Kiss István, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Kürti Béla testnevelőtanár, helytörténész, Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség volt szakmai igazgatója, szövetségi kapitánya, Öcsi Gábor, a Kőbánya SC ügyvezető elnöke, Pécsi Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség volt főtitkára, szövetségi kapitánya és Szőnyi János, az FTC birkózó szakosztályának elnöke, volt szövetségi kapitány. Posztumusz elismerésben részesült a 25-szörös magyar bajnok teniszező, Jusits Ilona.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását