2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hunvald prés alatt: miért mondott le?

Hunvald György polgármester több vádpontot beismert, és fővárosi közgyűlési mandátumáról is lemondott. A háttérben mindenek előtt hatalmi érdekek és óriási kérdőjelek húzódnak, hisz semmi sincs ingyen.
2009. április 24. péntek 19:19 - Pásztor Balázs
Reményteli mutyizás

Hunvald György VII. kerületi, Erzsébetvárosi polgármester, valamint a helyi MSZP-s és SZDSZ-es önkormányzati politikusok bűnlajstroma nem mondható épp rövidnek. Az ügyészek szerint 2003-ban és 2004-ben önkormányzati ingatlanokat passzoltak el különböző cégeknek jóval áron alul (amiből a vád szerint persze kaptak visszajárót), majd 2006-ban és 2008-ban önkormányzati lakásokba telepítették a rokonságot, amit azok aztán olcsón meg is vehettek - Hunvald maga pedig elviekben zsíros állásokért vett szavazatokat.

Jogilag fogalmazva hétrendbeli (köztük különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezetben elkövetett) csalás, kétrendbeli csalás kísérlete, hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás, és hivatali vesztegetés gyanújával folyik ellene nyomozás - ám korántsem egyedül ő utána szaglászik a törvény egyre érzékenyebb orra. Az eset azért is kavart hatalmas botrányt, mivel példaértékű lehet minden politikus számára: ha a közvagyonnal játszik, akkor a saját szabadságával játszik.

A főváros nagy bajban

Az eset extra pikantériáját az adja, hogy Hunvald február közepén való bebörtönzése megbénította a fővárosi közgyűlés munkáját: hisz ő nem tudott ott lenni, így az MSZP-SZDSZ tandem nem bírta érvényesíteni egy fős többségét - többek közt a költségvetés megszavazásánál sem. Bár végül egy ideiglenes költségvetést megszavaztak, de folyamatosan kérlelték a szocik Hunvaldod, hogy mondjon le, hisz akkor a tisztség átszállna, és meglenne a többség.

Hunvald viszont nem akart mandátumáról lemondani - pontosabban állítólag a lemondását gyorsan megírta és eljuttatta valamely bizalmasának (a feleségén keresztül a télapóig mindenki szóba jött már) és ment az alkudozás, hogy mennyiért, milyen politikai döntésekért érkezhet az célba. Minden esetre a lemondás pénteken végül megérkezett, így immáron a Hunvald helyére lépő Kivágó Ivánnéval a költségvetés is megszavazható. Az ár pedig állítólag az volt (egyebek mellett), hogy a főváros továbbra sem vezet be szigorúbb építési szabályokat a zsidónegyednek is nevezett Belső-Erzsébetvárosban.

A kerék forog tovább


A lemondással Demszky nyelt egy nagyot és megkönnyebbült, az MSZP budapesti elnöke pedig bizakodik: "Nagyra értékelem, hogy Hunvald György meghozta ezt a felelős döntést a város érdekében, a fővárosi MSZP továbbra is bízik a politikus ártatlanságában”. Bár senki nem érti miben, mert Hunvald bűnei egy részét - hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás - már beismerte. A polgármester ellen viszont egyre gyarapodnak a bűnök, ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre ásnak ügyeiben. Ha így folytatják, akkor az egész tárgyalás első napja elmehet a vádpontok felolvasására.

Azonban a politikusok perei valahogy ritkán végződnek úgy, ahogy azt erkölcsileg elvárjuk. Viszont ha az ügyben Hunvaldot elítélik, akkor nem ártana minden mutyizással vádolt önkormányzatnál áskálódni egy kicsit, hátha megtisztulunk néhány szekrényben felejtett csontvázól - hisz itt is emlegettek visszaélést már 2003-ban is. A nép nem mindig képzelődik, ha korrupt politikusokat lát: sokszor sajnos igaza van.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását